Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Dags att komma ikapp nazisterna

Ska inte krävas att de klär ut sig till Hitler

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordiska motståndsrörelsen förbereder sin demonstration i Göteborg 2017.
Foto: ANDERS DEROS
Nordiska motståndsrörelsen förbereder sin demonstration i Göteborg 2017.

LEDARE

Nu ska hovrätten ta upp frågan om Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg för tre år sedan var hets mot folkgrupp. Tingsrätten tyckte inte att NMR:s nazistanspelningar var brottsliga. Det är dags för juridiken att komma ikapp dem.

NMR står för samma värderingar som Adolf Hitlers Nationalsocialistiska tyska arbetareparti. De anser att människor kan delas in i olika raser som bör bevaras - inte minst den nordiska rasen - genom att hålla dem åtskilda. De är nazister.

Uppenbart hets

Det är sådana idéer NMR vill uttrycka när de klär sig i svart med tyrrunan tryckt över ryggarna och ropar "Hell seger" (den svenska versionen av "Sieg Heil"). Det är uppenbart för en utomstående att de försöker hetsa mot människor som inte passar in i deras nordiska mall. Människor med fel hudfärg vars släkt kommer från fel länder.

När ett gäng nassar trampar på våra minoritetsgrupper måste staten kliva in. Det är en skam att det inte blivit av på tre år.

Juristerna i tingsrätten utgick från att NMR är nazister. De skriver så i domen från förra året. "Hell seger"-ropen hade demonstranterna antagligen åkt dit för om de hade gått att bevisa. Men tyrrunan och uniformerna då? Nej, domstolen lyckades trots allt inte komma fram till att det var brottsligt.

Krävs nazi-utklädnad

Problemet är att den vägledning som juristerna kan använda när det gäller nazistiska symboler är för snäv. I tidigare domar har man tyckt att det är brottsligt när uniformer kombineras med symboler som hakkors och örnar med lagerkransar. En förutsättning har dock varit att det finns en tydlig koppling till Nazityskland eller nazistiska rörelser under 1930- och 40-talet.

För att kunna nita dit dem med dagens lagtolkning krävs det nästan att de har nazi-utklädnad när de går i sina tåg.

NMR har självklart fattat vinken. I Göteborg använde de svarta huvtröjor istället för bruna skjortor. Läderskärpen och skärmmössorna får ligga kvar hemma i garderoben. De har lyckats hitta en symbol som inte är lika starkt förknippat med Nazityskland som till exempel hakkorset.

Verkligheten har sprungit ifrån

Det här är ett tydligt exempel på hur verkligheten sprungit ifrån juridiken. Alla fattar att NMR trycker upp tyrrunan i våra ansikten som ett sätt att säga att den nordiska rasen står över andra. Nazisterna utvecklas, men juristerna har inte hängt med. Nu är det dags att komma ikapp.

Om inte heller hovrätten lyckas knäcka den här nöten måste det överklagas igen. Högsta domstolen kan kanske ge oss de verktyg som behövs för att hantera nazisternas nya symboler.

Funkar inte det är något allvarligt fel med lagen om hets mot folkgrupp. I så fall får politikerna börja titta på en lagändring. Om något ska man väl kunna använda den för att sätta dit hetsande nazister.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.