Mejla

Jonna Sima

Gör MP till ett äkta miljöparti

Ta rygg på Greta Thunberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi (i mitten på bilden) ser ut att bli Isabella Lövins efterträdare som partiets kvinnliga språkrör.
Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi (i mitten på bilden) ser ut att bli Isabella Lövins efterträdare som partiets kvinnliga språkrör.

LEDARE

På söndag ska Miljöpartiet välja ett nytt kvinnligt språkrör. Isabella Lövin har precis som sin företrädare Åsa Romson varit kompetent och pålitlig, men ingen av dem har direkt utstrålat att de vill stå i rampljuset. Ska man leda ett parti är det lite av en förutsättning, särskilt om partiet är minst i riksdagen.
Vem som blir Isabella Lövins efterträdare är ingen självklarhet trots att valberedningen har föreslagit partisekreteraren Märta Stenevi.

Måste bli svensk mästare på miljöpolitik

Riksdagsledamöterna Rebecka Le Moine och Annika Hirvonen utmanar om posten och på Göteborgs-Postens debattsida argumenterar tolv miljöpartister för en för de flesta okänd miljöpartist: Elin Söderberg, som är distriktsordförande i Västerbotten. Utan någon förklaring anser debattförfattarna att hon har bäst kompetens inom miljö- och klimatfrågor.
På en punkt har de rätt: Miljöpartiet måste bli svenska mästare på sin grundfråga. Egentligen har partiet bara tre saker som det bör fokusera på:
* Miljön
* Miljön
* Miljön
Nu kanske det finns någon som invänder att klimatet också är en fråga. Men ärligt talat finns det få utanför miljörörelsens innersta krets som gör skillnad på miljö och klimat, båda två kokar ned till att vi måste ta hand om naturen och stoppa uppvärmningen av jorden.

Greta Thunberg-effekten

Engagemanget i det som handlar om planetens överlevnad är stort, människor är helt uppenbart villiga att förändra sitt beteende om de bara får möjligheten. Fler vill välja tåg framför flyg, äta mer vegetariskt, köpa second hand och köra en elbil. Det får bara inte vara för krångligt och dyrt.
Miljöpartiet har en förmåga att krångla till det. De senaste åren har de satsat hårt på att profilera sig i skolfrågor och en flyktingvänlig politik. Tanken var att bli den tredje stora kraften i svensk politik, men den har SD tagit över sedan länge. Nu gäller det att rädda sig kvar i riksdagen 2022.

Världen över växer gröna partier, Joe Biden och EU har lanserat ambitiösa "Green new deals". I flera länder nämns en Greta Thunberg-effekt. Nyligen presenterades också en amerikansk studie om att de som har kommit i kontakt med Thunbergs idéer är mer villiga att kollektivt bekämpa den globala uppvärmningen. Det vore direkt dumt om Miljöpartiet inte utnyttjar det här tillfället att vara just ett miljöparti.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya språkröret måste ge MP en Greta-effekt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Miljöpolitik

Miljöfrågor

Isabella Lövin

Åsa Romson

Märta Stenevi

Greta Thunberg