Den som är sjuk ska inte vara på jobbet

Det borde inte krävas en pandemi för att förstå

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson fick mycket kritik när han i höstas gick till jobbet och hostade.
Jimmie Åkesson fick mycket kritik när han i höstas gick till jobbet och hostade.

I mars i år anmälde sig mer än dubbelt så många sjuka som i mars förra året. Nästan en fjärdedel av alla arbetsföra svenskar har vid något tillfälle sökt ersättning för sjukförsäkringens karensavdrag och i april vabbades det som aldrig förr. Försäkringskassan betalade ersättning för nästan 1,4 miljoner dagar.

I vanliga fall skulle siffrorna ha utlöst panik hos landets politiker och tjänstemännen på Försäkringskassan. Men inte nu. Tvärt om meddelade finansminister Magdalena Andersson för en vecka sedan att ersättningen för karensavdraget kommer att finnas kvar till i april. Det skulle egentligen ha försvunnit vid årsskiftet.

Försäkringskassan låter analytikern Andrea Kolk nästan stolt när hon konstaterar att en fungerande socialförsäkring inte bara är ett ekonomiskt stöd till individen. Försäkringen är dessutom ett verktyg i kampen mot smittspridningen.

Tänk att det skulle behövas en pandemi för att få politiker och byråkrater att inse det. Sjukförsäkringen är inte ett sätt att ge människor bidrag. Den som är sjuk ska ha en rimlig möjlighet att bli frisk. Dessutom bidrar försäkringen till att andra slipper bli smittade.

Sjuka ungar på förskolan gör andra ungar sjuka och sjuknärvaro på jobbet drabbar arbetskamraterna. Det gäller för covid-19 och det gäller för alldeles vanliga förkylningar. Den som är sjuk ska stanna hemma.

Karensavdraget i sjukförsäkringen har det rakt motsatta syftet. Det finns där för att vi ska gå till jobbet även om vi inte mår bra. Det finns för att vi ska anstränga oss och därför att beslutsfattarna någonstans misstänker att det bor en latmask i var och en av oss. Utan lite ekonomiska drivkrafter skulle människor vara borta från jobbet oftare än i dag.

Kanske är det sant, och kanske skulle det inte vara så dumt.

Om det är en sak de senaste månaderna borde ha lärt oss är det kanske att priset för att pressa ner sjukfrånvaron lätt blir orimligt högt. För den som kastas ut ur försäkringen därför att någon bakom ett skrivbord har bestämt att det är dags att söka ett jobb som inte finns. För den som blir allvarligt sjuk därför att hon inte ansett sig ha råd att sjukskriva sig. För arbetskamrater, kunder och patienter som smittas därför att någon gått till jobbet trots att han borde ha legat kvar i sängen.

Avskaffa karensavdraget helt och permanent

Magdalena Andersson och regeringen har som sagt förlängt ersättningen för karensavdraget till i vår. Något annat hade knappast varit möjligt. Man har också lovat rimligare regler för dem som drabbas av sjukförsäkringens datumgränser. Det är inte en dag för tidigt.

Ändå borde slutsatsen av de senaste månaderna gå längre. Avskaffa karensavdraget helt och permanent. Gör om sjukförsäkringen så att den stöttar människors strävan att komma tillbaka i stället för att stänga in dem i fattigdom.

Det borde som sagt inte krävas en pandemi för att komma fram till den slutsatsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.