Mejla

Zina Al-Dewany

Den bästa M-politik du kan få för pengar

1177 är fortfarande till salu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Får man verkligen rätt råd när man ringer 1177, eller råd som gynnar Krys affärer?
Får man verkligen rätt råd när man ringer 1177, eller råd som gynnar Krys affärer?

”Det är en officiell hemlighet att vi verkligen velat få in Kry i vårt ordinarie vårdutbud” sa finansregionrådet Irene Svenonius (M) när hon invigde Krys första vårdcentral i Stockholm i höstas. Efter det började skandalerna över Moderaternas Kry-affär uppdagas.

För KRY räckte det nämligen inte med appläkare som mjölkar regionen på pengar eller smyglistning av patienter till deras egen vårdcentral. Nu skulle de ta över regionens sjukvårdsupplysning.

Kry har faktiskt redan vikarierat hos Stockholms sjukvårdsupplysning under pandemin i syfte att ”avlasta”. Det resulterade i att svenskar som ringde 1177 direkt blev hänvisade till Krys egna app. Detta enligt direktiv uppifrån, menade anställda hos 1177.

Stor kritik

Du ringer sjukvårdsupplysningen och Kry svarar, som sedan hänvisar dig vidare till deras app eller vårdcentral. Inte toppen för moderaternas älskade valfrihet va?

Kanske skymdes sikten av att kry nyligen rekryterat stockholmsmoderaternas tidigare analyschef som fick sälja in förslaget.

Men kritiken var stark. Dels på grund av risken för jäv, dels på grund av den uppenbara risken att stockholmare inte längre kommer kunna lita på sjukvårdsupplysningen.

Kommer jag verkligen få rätt råd om jag ringer, eller får jag råd som gynnar Krys affärer? Det är en fråga ingen stockholmare ska behöva ställa sig. Och förtroendet för 1177 är inte direkt skyhögt sedan innan.

Vi stockholmare rankar vår sjukvårdsupplysning som sämst i Sverige.
I dag driver Medhelp sjukvårdsupplysningen 1177 i Stockholm. De har inte särskilt bra efter att de läckte tusentals sekretessbelagda samtal till 1177. Det hela var ett förstås ett misstag, anledningen tros vara att de snålade i en IT-upphandling och fick vad de betalade för.

De blågröna kämpar

Och när Kry först ville köpa upp företaget backade förstås de blågröna upp deras vänner på Kry, de kunde inte riktigt se problemet.

Den 9:e mars ska Stockholms folkvalda politiker rösta om förslaget. Efter att en utredning publicerades i fredags så är det i princip klart: ett vårdföretag ska inte kunna köpa upp vår sjukvårdsupplysning.

Men än kan vi inte pusta ut. Även om Kry stoppas nu så ska avtalet förnyas 2023, och det enda rimliga är att ta tillbaka 1177 i regionens regi.

Med tanke på Moderaternas meriter i regionen så är deras löften idag inget man kan lita på i morgon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.