Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Låt mormor leva så blir hon glad

Mer tjat biter inte på 20-åringar

Ungdomarna sprider smittan men det är de äldre som drabbas.

Spridningen av coronaviruset har ökat varje vecka sedan början av september. Samtidigt kommer larm om att unga inte tar till sig av uppmaningar om att minska smittan.

Det är dags att sluta tjata på dem och istället ta till en metod som faktiskt funkar.

Tidigare under hösten beskrev Anders Tegnell åldersgruppen 20-29 år som smittspridningens motor. Den bilden fortsätter att vara relevant. Över 18 000 av de bekräftade fallen i Sverige tillhör den gruppen. Bara elva av dem har dött.

Pandemin drabbar någon annan men det ger tydligen inte ungdomarna några samvetskval. De festar på med glatt humör.

I Göteborg är en stor del av den senaste tidens spridning relaterad till bland annat just nattlivet. Det berättade Sveriges Radio förra veckan.

”Orka bry sig”

Runtom i landet försöker myndigheter påminna unga om att pandemin inte är över och att fortsätta hålla avstånd. Där går de nog bort sig.

Det är naivt att sätta hoppet till ännu en bild på två personer med en älg emellan sig. A4-blad med information om att det är viktigt att tvätta händerna och hålla avstånd har ju inte varit särskilt effektiva hittills, vad det verkar.

Vi talar trots allt om personer i 20-årsåldern. De har blivit vuxna nu, flugit ur boet och ska stå på egna ben. Om det är något som får dem att bry sig mindre om en fråga - hur viktig den än är - så är det mer tjat.

Suckande pappor kommer inte att få dem att städa sina lägenheter. Ältande mammor når knappast fram med ännu en drapa om vikten av att pensionsspara. En påminnelse från myndigheterna lär tas emot med samma entusiasm som när det landar ett inkassobrev på hallmattan.

Använd mormor

Men det finns något som biter på de unga smittspridarna. Mor- och farföräldrarna. De som i slutänden drabbas av att ungdomarna prompt ska ut på stan när det blir helg. Metoden är vida känd.

Ingenting är så effektivt som att säga till en 25-åring att "mormor skulle bli jätteglad om du slog en signal". Att i det läget inte ringa mormor får hen att må otroligt dåligt. Säg så tillräckligt många gånger och ungdomen utvecklar snart en egen drivkraft att höra av sig.

Myndigheterna borde låna strategin och lansera en offensiv "mormor skulle bli jätteglad"-kampanj. Det skulle funka bättre än mer tjat.


Chatta med Atle Morseth Edvinsson om texten och varför unga vuxna inte håller sig till riktlinjerna. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Atle Morseth Edvinsson
    19 okt 2020

    Tack för en intressant chatt. Ha en bra dag! 🙂

  • Atle Morseth Edvinsson
    19 okt 2020

    Ja, nog är det lättare att nå fram till de unga om man använder de plattformar där de befinner sig.

    Många verkar känna som du, att det är tröttsamt att behöva sitta hemma och vänta ut pandemin medan de åldersgrupper som inte är lika drabbade kan leva i stort sett som vanligt.

  • 19 okt 2020

    Godmorgon.

    Tänk att det är just detta jag bombarderat olika instanser med under minst en månads tid. Ingen verkar lyssna eller ta det till sig. Om man i klartext på de medier som ungdomarna använder skrev vilka som kanske inte överlever en Corona infektion så tror jag det tar skruv. Dom kanske förstår att mormor eller farfar kanske inte finns längre om dom blir sjuka. Är så innerligt trött som 70+ att sitta hemma isolerad medan ungdomarna är ute o partar loss. Det finns också mängder av reklamplatser i samhället som kan användas som forum.

    LarsKarlsson
  • Atle Morseth Edvinsson
    19 okt 2020

    Visst hade det varit fint om vi kunde ta hand om varandra utan att behöva en massa pekpinnar. När det ändå finns pekpinnar (restriktionerna) tycker man ju att det ska vara ännu mer självklart.

  • 19 okt 2020

    God morgon.

    Mycket fin text, är väl så sant så tjata inte värken på ungdomen eller de gamla. Vi bör kunna ta ansvar o förstå situationens allvar alla utan en massa pekpinnar.

    Inger.