Mejla

Kalle Sundin

Forssell skyller ifrån sig om gängvåldet

Moderaterna struntade i skjutningarna när de regerade

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell gör det enkelt för sig och skyller Brå-rapporten om svenska skjutningar på regeringen Löfven.
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell gör det enkelt för sig och skyller Brå-rapporten om svenska skjutningar på regeringen Löfven.

LEDARE

I veckan presentade Brottsförebyggande rådet (Brå) en ny rapport som är hemsk läsning. Medan det dödliga skjutvapenvåldet minskat i Europa har det ökat i Sverige. I jämförelse med 22 andra länder placerar vi oss i toppskiktet.

Ansvaret för detta vilar på såväl S- som M-ledda regeringar. Det är ett misslyckande över hela den politiska skalan. Därför tror jag svenska folket hoppas på – rentutav räknar med – att partierna lägger spelet åt sidan, sluter upp kring de åtgärder som krävs och bygger vidare på det som visat sig fungera i exempelvis Malmö.

Det verkar dock inte Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell ett dugg intresserad av. Han vill hellre skylla i från sig. ”Det är under de senaste åren det har hänt någonting i Sverige”, påstod han som kommentar till rapporten och försökte hävda att ansvaret huvudsakligen faller på den nuvarande regeringen.

Det är inte bara faktamässigt fel, det visar också att Forssell helt saknar förmåga att lära av sina misstag. Det var ju nämligen han som var före detta statsministern Fredrik Reinfeldts högra hand under den period som Brå-rapporten visar att skjutningarna trappades upp. Först som stabschef, sen som planeringschef.

En tidigare studie av tongivande kriminologer visar att skjutvapenvåldet ökade betydligt snabbare i Sverige under alliansstyret än i andra EU-länder. Brutaliteten eskalerade kring 2008.

Trots detta tilläts antagningsantalen på polisutbildningen att störtdyka – ett misstag av de borgerliga som fortfarande hämmar Sveriges brottsbekämpning. Samtidigt gjorde skattesänkningar och skev fördelningspolitik att klyftorna växte rekordsnabbt.

Segregationen cementerades och skapade den rekryteringsbas som gängen behövde. När sedan bilar brann och butiker vandaliserades under Husbyupploppen 2013 förstod inte Reinfeldt och Forssell vilka krafter som manifesterade sig utan avfärdade det som handlingar av ”unga arga män”.

En politiker som på nära håll sett på när så allvarliga snedsteg begåtts borde i dag kunna agera ödmjukt och samlande. Istället skjuter Forssell ifrån sig ansvar och lämnar viktiga blocköverskridande samtal.

För att få slut på våldet måste polisen få tillgång till alla de resurser och lagverktyg som krävs (så länge de är förenliga med rättsstatliga principer). Individerna som skjuter ska bort från gatorna.

Men det räcker inte, vilket polisen själv ofta påpekar. Parallellt behövs ett materiellt återbyggnadsprogram. Då pratar vi stora offentliga insatser med fokus på skola, socialtjänst, bostäder och skärpt kommunal närvaro. Det skulle kunna bryta gängens nyrekrytering.

Sverige förtjänar politiker som kan leverera allt detta istället för att medverka i tuffhetstävlingar och populistisk väljarjakt. Vi kan inte låta politiskt spel driva fram fler misstag, om någon borde förstå det är det Johan Forssell.

Av: 

Kalle Sundin

Publisert:

LÄS VIDARE

Damberg stryper syret för de gängkriminella

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Forssell

Moderaterna

EU

Brott

Politik