Jonna Sima

Orbán har gjort Ungern till en kopia av Ryssland

Skräms med Ukraina för att vinna valet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vänskapen med Vladimir Putin pressar Ungerns Viktor Orbán inför valet nu på söndag.
Vänskapen med Vladimir Putin pressar Ungerns Viktor Orbán inför valet nu på söndag.

På söndag går Ungern till val och söndagen därpå är det fransmännens tur. I båda länderna överskuggar det ryska kriget mot Ukraina det mesta i valrörelsen. Vladimir Putin har kommit att spela en huvudroll i de europeiska valen, men på olika sätt.

Frankrikes sittande president Emmanuel Macron verkar ha utsett sig själv till EU:s stora medlare med den ryske presidenten. Skarpt kritiska men i god ton verkar hans många samtal ha varit med Putin.

Macrons motsats finns i Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Han har länge varit Europas Putinvän nummer ett. Under sina tolv år vid makten har hans nationalkonservativa parti Fidesz förvandlat Ungern till en mer eller mindre kopia av Ryssland.

Vänt sig från väst

Långsamt har regeringen monterat ned demokratin, strypt yttrandefriheten, knäckt pressfriheten och den oberoende rättsstaten.

Precis som Putin har Orbán tystat sina kritiker och utmålat väst och minoriteter som ett hot mot nationen. Hans regering valde också att köpa in Rysslands vaccin Sputnik V mot covid-19, i strid med EU:s regler.

Allt för att värna relationen med den stora grannen i öst. Trots att han aldrig har haft några problem med att ta emot pengarna från EU.

Så sent som i början av året åkte Viktor Orbán till Ryssland för ett kamratligt möte med Putin. Ungerns premiärminister intygade sedan omvärlden att det inte skulle bli något krig i Ukraina.

Natten till den 24 februari blev det tydligt hur fel han haft. Det ryska anfallskriget mot Ukraina har också ställt mycket i den europeiska politiken på ända.

Skräms med Ukraina

Ungern har tagit emot många 300 0000 ukrainska flyktingar och officiellt valt att stötta EU:s sanktioner mot Ryssland. Men från regeringen kommer dubbla budskap.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó använde nyligen kriget i Ukraina för att locka väljare till Fidesz. Han menar att det krigshärjade landet försöker påverka det ungerska valet.

Måltavlan är den ungerska oppositionsledaren, nyliberalen Márki-Zay. Han påstås ha kommit överens med Ukrainas Zelenskyj om utökade sanktioner mot Ryssland och fler vapen till Ukraina.

Rysslands brutala krigsföring i Ungerns grannland har blivit en väckarklocka för många ungrare, ändå är valutgången oklar.

Fidesz styr medierna och det är svårt för oppositionen att nå ut.

Homofobisk taktik

På valdagen ska ungrarna också rösta om nya lagar kring HBTQI-frågor. Sannolikt gör Fidesz detta för att sporra sina konservativa väljare. En homofobisk taktik som vi känner igen från Putins Ryssland.

Nyligen ville Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson inte välja mellan Putin och Macron, och heller inte mellan Angela Merkel och Orbán. Det borde vara en väckarklocka även här hemma.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.