Mejla

Anders Lindberg

Ebba Busch lär få svårt med äldre efter Esbjörn

Högervågen överlevde inte KD-ledarens husaffär

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch seger över Esbjörn igår kan ha kostat högern regeringsmakten
Ebba Busch seger över Esbjörn igår kan ha kostat högern regeringsmakten

LEDARE

Så fick hon då sitt eftertraktade hus till slut, Ebba Busch.

Den tidigare ägaren, Esbjörn, 82, har uttömt alla realistiska juridiska möjligheter i och med att Svea hovrätt nu beslutat att inte bevilja prövningstillstånd. Visserligen kan beslutet överklagas men även Esbjörn verkar ha satt punkt.

– Jag håller på och städar huset nu, säger han till Expressen.

Utslaget var väntat. Men efter många konstiga turer, där Ebba Busch bland annat grovt förtalat Esbjörns tidigare ombud, så går nu köpet igenom.

Förlorat år

I oktober förra året förlikades Ebba Busch och Esbjörn efter ett år av turbulens där de inte var överens om vad som egentligen hände vid husköpet. Det var denna förlikning som överklagades till Svea Hovrätt.

Eftersom hela poängen med en förlikning är att slippa ytterligare rättsprocesser så har fallet sedan oktober egentligen mest rullat vidare på övertid.

Men de politiska konsekvenserna är ändå tydliga. 2021 blev ett förlorat år för Ebba Busch och kristdemokraterna.

Stort tapp

Våren 2019 låg Kristdemokraterna kring 12 procent i väljaropinionen. I dag ligger de på ungefär 5 och skulle vid ett val idag bli riksdagens minsta parti.

Mellan maj 2019 och februari 2022 ligger en pandemi, en rekordhög arbetslöshet, en kris i vård och äldreomsorg och ett gängvåld som aldrig tycks minska.

Dessutom har regeringen suttit i snart två mandatperioder. Och, ska tilläggas, det råder politisk högervåg.

Oppositionen borde, enligt all vanlig politisk visdom, ligga långt före och vara på väg mot valseger. Men riktigt så ser det inte ut.

Esbjörn-effekten

Det som dominerat mediedebatten om Kristdemokraterna de senaste två åren är istället hur partiet röstat i abortfrågan i Europaparlamentet och Ebba Busch husaffär.

Man skulle nog kunna gå så långt som att prata om en Esbjörn-effekt. Både för bilden av Kristdemokraterna och för Ebba Busch själv.

Själva det visuella intrycket av den gamle mannen som bara vill ha kvar sitt föräldrahem och den mäktiga KD-ledaren som vill ta det från honom var en PR-mässig katastrof från början.

Hur Ebba Busch kunde sätta sig och sitt parti i denna sits är obegripligt.

Vinden kan vända

Dilemmat är att just den bilden nog sitter kvar, särskilt hos många äldre. Alltså precis de väljare som Kristdemokraterna vill försöka nå i valet.

Är de beredda att förlåta?

Min gissning är nej. Bilden av politiker har en förmåga att sitta i och detta var trots allt en av de största politiska skandalerna under förra året.

Dessutom ser de politiska vindarna ut att vända till Socialdemokraternas fördel. Det momentum och den tid oppositionen slarvade bort under 2021 kanske aldrig går att få tillbaka.

Om det blir så kan Ebba Busch seger över Esbjörn igår faktiskt ha kostat högern regeringsmakten.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Berätta gärna för mig om socialt arbete, Ulf

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Kristdemokraterna