Mejla

Jonna Sima

Nu är din chans till nystart, Andersson

Behövs ett omtag i politiken och nya ministrar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson kan inte bara tuffa på i Stefan Löfvens hjulspår. Socialdemokraterna behöver ny energi och en omstart om de ska vinna valet en tredje gång nästa höst.
Magdalena Andersson kan inte bara tuffa på i Stefan Löfvens hjulspår. Socialdemokraterna behöver ny energi och en omstart om de ska vinna valet en tredje gång nästa höst.

LEDARE

På torsdag kommer Magdalena Andersson att väljas till ny partiledare för Socialdemokraterna på partikongressen i Göteborg. Kanske behöver man inte ens vara socialdemokrat för att tycka det är rätt att partiet som har präglat det moderna, demokratiska och jämställda Sverige också får chansen att utse landets första kvinnliga statsminister.

Magdalena Andersson har ett starkt mandat att stuva om i sitt parti. Det intressanta blir vad hon gör med det. Efter sju svåra år i regeringsställning är S i behov av en nystart. Bland partiets gräsrötter törstas det efter ny politisk energi och visioner om vilket samhällsbygge man siktar mot.

Flera av statsråden känns tröttkörda, andra har trots sin position inte lyckats nå ut till väljarna eller lyfta partiet.

Göran Persson-strategin

Göran Persson hade förmågan att göra överraskande byten i sina regeringar för att, som han sa, toppa laget.

Om Socialdemokraterna mot alla odds ska lyckas med att för tredje gången i rad gå segrande ur ett val måste Magdalena Andersson göra just detta.

Hon har redan signalerat att det ska ske ett omtag i kriminalpolitiken. Varför inte plocka in rikspolischefen Anders Thornberg som minister? Ingen har lika mycket som han poängterat vikten av förebyggande arbete för att bryta nyrekryteringen. Sen kan Moderaterna gapa efter hårdare straff bäst de vill.

Även Södertäljes starka kvinna Boel Godner skulle kunna bidra med värdefulla insikter om utmaningarna med integrationen. Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo, EU-parlamentarikern Evin Incir och Malmö-politikern Luciano Astudillo är tre andra tunga namn som kan ge det kompetenslyft som Socialdemokraterna kan behöva i nästa valrörelse.

Kulturpolitiken är också ett väsentligt område som S måste återerövra. Där behövs en lyskraftig person som kan föra kulturarbetares talan och som vet vilka strukturomvandlingar medier och kultursektorn står inför.

Tidningschefen och debattören Helle Klein skulle kunna vara en person som kan gjuta nytt självförtroende i kulturpolitiken.

Ingen intresseförening på Handels

Daniel Suhonen skrev nyligen en krönika här på ledarsidan om att Magdalena Anderssons vänstersväng ser ut att bli historiens kortaste. Får han rätt är det illa.

Socialdemokraterna är ingen intresseförening på fisförnäma Handelshögskolan, utan ett folkrörelseparti. Fokuset måste vara att bygga broar mellan samhällsklasser för att tillsammans skapa ett bättre Sverige, där alla får en ärlig chans oavsett var man växer upp.

Magdalena Andersson bör inte sumpa chansen att toppa laget och ge sitt parti den nystart det behöver.

Chatta med Jonna Sima om dagens text. Hur ska Magdalena Andersson förändra Socialdemokraterna? Vilka ministrar bör hon byta ut och vilka namn borde plockas in? Chatten startar 09:00 men du kan skicka in dina frågor redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Jaha, då är vi klara för idag. Tack för att ni tog er tid att skriva och skicka in frågor. Ska bli spännande att följa Socialdemokraternas nya kapital senare i veckan. Vi hörs säkert här i chatten igen då!

 • Jonna Sima

  Som alibi? Det tycker jag var en fånig kommentar. Du vet precis som jag att det finns extremt många dugliga och kompetenta personer med utländskt påbrå. Dessutom talar de förmodligen fler språk än vad vi gör! Det är milt uttryckt en tillgång i politiken – och i en globaliserad värld.

 • Andersson ar hogutbildad och sakerligen en bra analytiker. Persson som laromastare. Hon kommer att lara av Danmark for att fa tillbaka valjare fran Sverigedemokraterna. Sakert kommer manga med utlandsk pabra med i regeringen som alibi.

  Mats
 • Jonna Sima

  Haha! Jag var aldrig intresserad av att gå på Handelshögskolan utan ville tidigt bli journalist. Har en fil kand i idéhistoria och har läst Kulturvetarlinjen på Stockholms universitet. Det gick helt ok för mig ändå. :)

 • Hade du inte tillräckligt bra betyg för att komma in på Handelshögskolan ?

  Ulla

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Det är upp till Dadgostar om Andersson blir statsminister

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Magdalena Andersson

Kriminalpolitik

Kulturpolitik

Anders Thornberg

Göran Persson

Helle Klein