Mejla

Jehna Al-Moushahidi

Afghaner i Sverige måste få stanna här

Dags för Migrationsverket att tänka om

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bilder av hur människor flyr sina hem och bomber som faller är Afghanistans verklighet efter talibanernas frammarsch. Videor på människor som springer mellan plan på landningsbanan på Kabuls flygplats och försöker klamra sig fast på utsidan av lyftande flygplan visar på den desperation och rädsla de känner.

Verkställighetsstopp

I juli beslutade Afghanistan att man inte längre skulle ta emot afghaner som utvisats från andra länder i ett försök att värna om sina medborgare. Anledningen till detta var det upptrappade terrorvåldet och att läget med covid inte ansågs vara hållbart. Migrationsverket har också beslutat om ett tillfälligt verkställighetsstopp av utvisningar till Afghanistan på grund av det nya säkerhetsläget. Det är en tillfällig åtgärd, men borde ha införts för flera år sedan, och det borde vara permanent.

Evakuering pågår

Upptrappningen av talibanernas övertag i Afghanistan har inneburit att man evakuerat all diplomatisk personal, medan lokalanställda afghaner och de asylsökande personer som utvisats under åren från Sverige finns kvar. Vem som helst hade kunnat ana att det skulle bli så här i Afghanistan. Bidens löfte om att dra ur trupperna har vi vetat om länge. Det har gjorts konsekvensanalyser som visat på just detta. Folk i hans närhet har varnat både honom och omvärlden för konsekvenserna.

Civilsamhällets arbete

Detta är något som civilsamhället också har flaggat för och jobbat med outtröttligt i flera år. Det har drivits kampanjer, demonstrerats och skrivits rapporter om hur Afghanistan inte har varit ett säkert land att utvisa flyktingar till. Flertalet organisationer har anslutits sig till kampanjerna. Organisationer bestående av asylsökanden själva har varnat för läget i landet. Men det är ingen som har lyssnat. Förrän nu, då situationen blivit outhärdlig. Man har upptäckt att Afghanistan inte längre är säkert och att det mänskliga lidandet är enormt stort. Men med ny kunskap behöver också nya policys och regler följa. Man behöver göra om, och göra rätt.

Det är tydligt att Migrationsverket behöver se över sina säkerhetsanalyser när det kommer till länder i konflikt. Det är dags att ge amnesti till de afghaner som redan är i Sverige och vi behöver vara beredda på att ta emot afghanska flyktingar som söker asyl här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.