Svenonius utbuad av barnmorskor

Duckar media – ställer upp för Margaux Dietz

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius (M) tar emot namnunderskrifter under en demonstration för mer pengar till förlossningsvården.
Irene Svenonius (M) tar emot namnunderskrifter under en demonstration för mer pengar till förlossningsvården.

Irene Svenonius (M) buades idag ut av 500 demonstranter utanför landstingshuset i Stockholm. Plakat som löd ”hinner du kissa Svenonius” hölls upp för att uppmärksamma barnmorskornas arbetsmiljö. Det är andra dagen i rad som finansregionrådet kritiseras för hanteringen av förlossningsvården.

I går fick Svenonius skarp kritik i sociala medier för att ha ställt upp i en intervju med influencern Margaux Dietz om förlossningsvården.

”Inga tomma hot”

Kritiken handlade egentligen inte om just Dietz, eller att Svenonius ställer upp på intervju. Det handlar om att många medier och vårdpersonal försökt få tag i Svenonius för att diskutera det ansträngda läget, ofta utan att lyckas.

”Hon ska fasiken veta att det inte är några tomma hot som vi kommer med. Hon säger att hon inte delar bilden av det vi framför. Men hör du oss nu, Irene Svenonius?” Så sa barnmorskan Hannah Dahlbäck till Aftonbladet. Hon var en av 26 barnmorskor som sa upp sig från Danderyds sjukhus i slutet av oktober.

Då hade över 100 barnmorskor sagt upp sig från Stockholms sex förlossningsenheter det senaste året. Sedan kom larmet: sex barn har dött på grund av arbetsbelastningen inom förlossningsvården i Sverige. Tre av dessa inträffade på Södersjukhuset.

Dök upp i dag

Det är inte konstigt att protesterna nu tätnar. Högre löner och bättre arbetsvillkor var dagens krav. Demonstrationen anordnades av flera olika organisationer, bland dessa var Barnmorskeförbundet på plats.

– Svensk förlossningsvård blöder av underfinansiering. Det är nog nu. Det är jävligt mycket nog nu, sade Eva Nordlund, ordförande för Barnmorskeförbundet, vilket DN rapporterade.

Men i dag dök Svenonius upp, inte bara på Instagram, utan för att möta demonstranterna. Men varje gång hon pratade om den höga kvaliteten på förlossningsvården möttes hon av burop. Hon fick även ta emot 90 000 namnunderskrifter.

– Det är värmande att känna det för det är en oerhört viktig verksamhet, sade hon till DN angående engagemanget för förlossningsvården.
Men det var knappast ett varmt mottagande hon fick under dagen och av demonstranterna. Görs inget dramatiskt åt arbetsbelastningen så kommer barnmorskor fortsätta fly från yrket. Och det är de födande kvinnorna som drabbas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.