Peter Gustavsson

Halveringstiden för Annie Lööf är ett år

Inte ens Centern själva vet vad de vill

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööfs väljarstöd faller snabbt.
Annie Lööfs väljarstöd faller snabbt.

Centerpartiet fick sin energi av motståndet mot kärnkraften. Stödet var som störst under 70- och 80-talen. Thorbjörn Fälldins centerparti kunde ibland ha stöd av var fjärde väljare.

Delar av avfallet från kärnreaktorer har en lång halveringstid. Slutförvaret av det radioaktiva materialet i upp emot hundratusen år har länge varit en stridsfråga.

Annie Lööfs Centerparti har en kortare halveringstid än så. Enligt DN/Ipsos majmätning har partiets väljarstöd halverats på ett år, från 10 till 5 procent.

På väg mot riksdagsspärren

Om trenden fortsätter är Centerpartiet nere vid fyraprocentsspärren lagom tills att grillsäsongen tar sin början nästa år. Om inte tidigare.

Och utvecklingen gör att många centerpolitiker riskerar sina uppdrag efter valet i höst.

Väljarflykten började sedan Magdalena Andersson valts till socialdemokratisk partiordförande. På morgonen den 24 november i fjol släppte Centerpartiet fram statsminister Andersson. Och efter lunch släppte de fram den statsbudget som M, SD och KD förhandlat fram.

Andersson tvingades avgå innan hon ens formellt hade tillträtt. Hon utsågs – en gång till – vid en ny statsministeromröstning veckan efter.

Vem litar på Centern?

Tumultet fick många som gillade Annie Lööfs hårda stil mot Sverigedemokraterna att tveka på om de kunde lita på centerledaren. Menade hon allvar med att inte ge SD inflytande?

Många av de nya väljare som Annie Lööf vunnit har nu gått till Socialdemokraterna. Och majoriteten av de väljare hon har kvar vill att Centerpartiet ska samarbeta med Magdalena Anderssons parti. Centern är ett gammalt folkrörelseparti och på lokalplanet går samarbetet med arbetarrörelsen ofta bra.

I partitoppen tycker några annorlunda, och drömmer sig tillbaka till alliansåren. Men med ett högerextremt parti på tjugoprocentsnivån är det matematiskt omöjligt.

Under våren har Centerpartiet också skakats av rapporter om arbetsmiljöproblem och sexuella trakasserier på partikansliet. Interna kritiker talar om tystnadskultur och idéförtryck, och många ledande centerpartister väljer att lämna politiken.

Sista centerpartisten tar med flaggan

Den ”breda mitten” Annie Lööf älskar att tala om blir allt smalare, och kryper närmare riksdagsspärren. Det är svårt att tro att Centerpartiet kan vända utvecklingen utan att bli tydligare med var man står.

Är liberala värderingar om ett öppet samhälle det viktigaste? Eller är det viktigare med en (marknads)liberal ekonomisk politik med låga skatter och privatiseringar?

Om partiet inte klarar av att svara på de frågorna är risken att de sista väljarna snart är borta. Långt innan någon behöver fundera på hur Centerpartiet ska slutförvaras.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln