Mejla

Susanna Kierkegaard

Stenevi måste fråga sig varför hon misslyckats

Nöjda med att åka snålskjuts på S och V

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Per Bolund och Märta Stenevi.
Per Bolund och Märta Stenevi.

Miljöpartiet hamnar för första gången på ett år över riksdagsspärren i en opinionsundersökning. De nya siffrorna från Demoskop/Aftonbladet visar en ökning från 3,9 till 4,9 procent för partiet. Orsaken är stödröster från socialdemokrater och vänsterpartister, enligt Demoskops VD.

Språkröret Märta Stenevi verkar nöjd.

– Det är ett jättepositivt besked inför valspurten, och också glädjande att se att väljarna uppmärksammar vikten av miljö- och klimatarbetet, säger Stenevi till Aftonbladet.

Fångar inte klimatintresserade

Partiet hankar sig in i riksdagen på ren välgörenhet. Trots svenskarnas stora klimatengagemang lyckas inte Miljöpartiet övertyga dem på egen hand. Det är inget att vara vidare stolt över.

I den senaste undersökningen från Novus har klimat och miljö klättrat från plats sju till plats fem på listan med väljarnas viktigaste valfrågor. För de mellan 18 och 29 år är det den absolut viktigaste. Trots det är det bara 3,9 procent i den unga gruppen som tänkt lägga sin röst på Mp.

Söker stöd hos S

Än så länge verkar överlevnadsstrategin vara att åka snålskjuts på andra, snarare än att omvärdera sin egen strategi och politik.

Enligt Expressen har Mp försökt få S att gå med på gemensamma utspel och presskonferenser under valrörelsen. De vill ha draghjälp av Magdalena Andersson. S ska vänligt men bestämt ha sagt nej.

– Vi förstår att de måste in, men de kommer behöva klara det här själva, ska en ledande regeringskälla ha sagt till Expressen.

Behövs i riksdagen

Sverige behöver ett starkt miljöparti. Dels för att vänstersidan kommer ha svårt att bilda regering utan dem. Men framför allt för att det behövs fler politiker i riksdagen som sätter klimatet före allt annat.

Tyvärr påminner partiet nu mest om ett trött barn som drar i mammans kjol för att få uppmärksamhet och bli buren.

Tre problem

Det är hög tid att Mp rannsakar sig själva. Man behöver ta itu med tre huvudproblem.

För det första måste man göra sig av med präktigheten. Slopa individualismen och klimatskammen, fokusera på de strukturella reformerna. Sparka uppåt i stället för nedåt. Åk runt i landet och lyssna, hämta inspiration hos Nooshi Dadgostars nya vänsterparti.

För det andra måste man klippa banden högerut. Sluta bidra till utförsäljningar i Stockholm, gör er av med glidarna på elsparkcyklar. Få in klassperspektivet i klimatpolitiken.

För det tredje behöver man bredda sig. Valaffischerna med avsändare som ”skolmiljöpartiet”, ”vårdmiljöpartiet” är förmodligen ett försök till detta. Men det är fortfarande otydligt vad Miljöpartiet tycker i de frågor som är viktiga för väljarna, utöver klimat och miljö.

Märta Stenevi och Per Bolund måste fråga sig varför deras parti misslyckas så ofantligt, samtidigt som gröna partier i resten av Europa går framåt. Det kan inte vara upp till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att häva upp Miljöpartiet över riksdagsspärren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.