Mejla

Jonna Sima

Kristersson talar osanning om SD

M förbereder sverigedemokratisk "äntringsstyrka"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristerssons moderater håller på och utbildar en sverigedemokratisk ”äntringsstyrka” för ett eventuellt regeringsskifte.
Ulf Kristerssons moderater håller på och utbildar en sverigedemokratisk ”äntringsstyrka” för ett eventuellt regeringsskifte.

LEDARE

Affärstidningen Dagens industris ledarsida var tidiga anhängare av ett borgerligt regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Nu ser deras önskan ut att ha tagit ett steg närmare verklighet. Samma tidning rapporterade i helgen att Moderaterna har tillsatt en utbildning för 40 stycken sverigedemokrater som ska få lära sig hur man regerar Sverige.

Partisekreterare Richard Jomshof håller i trådarna från SD:s håll och han gjorde i förra veckan tydligt att SD förväntar sig få antal ministerposter i förhållande till sitt väljarstöd efter valet.

Det borde radera allt tvivel om att partiet skulle nöja sig med att vara ett passivt regeringsunderlag till M och KD.

Kallas ”äntringsstyrkan”

Vid sammanlagt sju tillfällen ska "äntringsstyrkan", som de kallas, samlas för träning i hur regeringsarbete fungerar. De får lyssna till företrädare från departement, myndigheter och personer med regeringserfarenhet. Den tidigare moderaten Erik Kristow håller i utbildningen och är i dag anställd som senior rådgivare hos SD.

– Programmet gör att vi blir väl förberedda för att kliva in, om det blir aktuellt, säger han till Di.

Förebilden är "Rosenbadakademin" som Helena Dyrssen, tidigare rådgivare åt Folkpartiledaren Lars Leijonborg och senare statssekreterare, drog igång när Alliansen skulle samla trupperna inför valet 2006.

Ebba Busch som tredje hjulet

Skillnaden då var att utbildningen inkluderade 120 tjänstemän från samtliga borgerliga partier; Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Den här gången bistår mer eller mindre aktiva moderater för att rusta sverigedemokratiska tjänstemän att stå i tjänst.

Och allt har, enligt Dagens industri, skett under Moderaternas riksdagsledare Tobias Billströms överseende.

Ebba Buschs kristdemokrater börjar redan kännas som det tredje hjulet i det högerkonservativa regeringsalternativet.

M:s röda linje bleknar

Det är inte bara Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin som tvivlar på att Moderaterna kommer att hålla sin röda linje mot Sverigedemokraterna.

Ulf Kristerssons löfte om att SD inte kommer att få några ministerposter känns varken trovärdigt eller aktuellt längre. Särskilt som Moderaterna förbereder sitt största samarbetsparti för att regera.

Frågan är om Moderatledaren ljuger eller om han hoppas att SD-kritiska borgerliga väljare ska fortsätta tro på hans önsketänkande.

Chatta med Jonna Sima om dagens ledartext om Moderaternas utbildning för en sverigedemokratisk ”äntringsstyrka” klockan 09:00.

Du kan skicka in inspel och frågor redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för ert engagemang! Vi får se om Ulf Kristersson själv kommer att kommentera utbildningen av sd-tjänstemän och om Moderaterna lägger om linjen till ett regeringssamarbete med SD. Det lär vi få återkomma till i en chat längre fram.

  Håll er säkra och friska till dess! /Jonna

 • Jonna Sima

  Det ligger i farans riktning. Därför är det viktigt att lyfta fram vad som händer i kulisserna så vi – väljarna – åtminstone kan diskutera och ta ställning till det.

 • Hej,

  Efter Kristerssons flagranta lögn och trixande med med sin politiska linje är mitt förtroende för hans utsagor nere på noll. Jag betraktar honom och dagens moderater som helt otillförlitliga. Självklart kommer Kristersson att förneka att SD kommer få besätta ministerposter fram till valdagen, och därefter presentera bortförklaringar och släppa in SD i regeringen.

  Magnus
 • Jonna Sima

  Ingenting känns längre omöjligt. SD har skärpt tonen från att de nöjer sig med att vara regeringsunderlag till Richard Jomshofs utfästelse i förra veckan att man ska ha inflytande efter storlek.

  Det måste man ha med i beräkningarna när man lägger sin röst på något av de tre partierna i det högerkonservativa blocket. Och Liberalerna givetvis! Är lätt att glömma bort dem. :)

 • Hej, kan man misstänka att Åkesson kan bli statsminister om SD blir större än moderaterna( hemska tanke)

  Bea

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Liberalernas enda motiv var sossehat

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Ulf Kristersson

Tobias Billström

Sverigedemokraterna

Richard Jomshof

Jimmie Åkesson

Ebba Busch