ÅSIKT

Våga ta konflikt om höjda skatter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET / 4496
Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund sitter på verktygen för ett rättvisare skatteuttag.
LEDARE

Plötsligt handlar politiken om hur höga skatterna ska vara. Under lång tid har det politiska samtalet präglats av flyktingfrågor och liberala kontra konservativa värderingar. Nu är vi tillbaka i en traditionell höger- vänsterdebatt.

Allianspartierna bråkar sinsemellan om hur de ska skjuta ned regeringens förslag om marginellt höjd skatt på flygresor, företag och för de som tjänar över drygt 38 000 kronor i månaden.
SVT:s mest trendkänsliga samhällsprogram "Agenda" handlade i söndags om hur skatterna återigen är i politikens centrum. Och i går gick LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ut och krävde ett kommunalt skattetak inför Socialdemokraternas partikongress som startar på lördag.

Kriserna avlöser varandra

Alla ser att Sverige är som ett gistet hus som inte har underhållits på länge. Kriserna avlöser varandra i skolan, vården och äldreomsorgen. Vägarna är dåliga, kollektivtrafiken eftersatt och bostadsbyggandet för långsamt.
Hur ska detta finansieras?
Inte med några höjda skatter, säger borgerligheten utan att förklara var pengarna ska komma från.
Det talas heller inte om att man då skickar välfärdens nota vidare till kommunerna som får stå för allt större utgifter. Inte minst efter flyktingkrisen.

Staten agerar som springnotegäst

I går skrev liberalen Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, på Aftonbladet debatt att staten agerat som "den värste springnotegäst". Han menar att regeringen krävt att kommunen tagit stora åtaganden för det nationella flyktingmottagandet utan att vilja betala för sig.
Landskrona är långt ifrån ensamma om den upplevelsen.
Kommunalskatten är den enda skatt som är platt, det vill säga att den är lika för alla. Den som tjänar mindre påverkas därför mer än höginkomsttagaren.

Höjs kommunalskatten ökar inkomstklyftorna. För en rödgrön regering med mål att göra landet mer jämlikt är det fel väg att gå.

Våga ta debatt om skatterna

LO föreslår i stället höjda statsbidrag till kommunerna. Magdalena Andersson har fler verktyg för ett rättvist skatteuttag. Regeringen skulle till exempel kunna höja skatten på de högsta inkomsterna och på kapital.

Under 2000-talet försvann en rad förmögenhetsskatter i Sverige, samtidigt som inkomstskatterna sänktes rejält. Även en flumskolelev kan räkna ut att ett sådant fördelningssystem inte bygger en välfärd i världsklass. I stället har vi fått de snabbast ökande ekonomiska klyftorna i OECD.
En socialdemokratiskt ledd regering ska inte väja undan en debatt om höjda skatter. Tvärtom. Att vara med och återbygga ett rättvisare samhälle för alla är något att vara stolt över.

ARTIKELN HANDLAR OM