Mejla

Fredrik Virtanen

SD:s abortmotstånd – ett nytt skäl att rösta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I morgon, söndag, hålls kyrkoval. Hårdast satsar partiet som oväntat kom ut som ”tokhöger” i veckan.

Åkessons plan är att få kvinnor i vård- och omsorg att rösta på patriarkala SD.
Åkessons plan är att få kvinnor i vård- och omsorg att rösta på patriarkala SD.

Tajta band mellan nazister och Sverigedemokraterna bryr sig inte partiets väljare om, det har knappt nyhetsvärde längre.

ETC:s avslöjande i onsdags händer liksom inte, precis som inga rasistiska skandaler eller judeskämt i SD hänt de senaste åren. Alla andra är också dumma! Kom ihåg Stalin! Och förresten ljuger bara media. Och PK-etablissemanget kallar alla som skyller tandvårdspriserna på invandrare för rasister!

Klart att Moderaterna började falla när de försökte blir SD light, det finns ju inget parti som är lika impopulärt som SD bland de icke-frälsta.

Jimmie Åkesson är en skicklig populist. Han klev också, efter middagar på Östermalm, över till borgarnas sida i ekonomisk politik. Han vet att hans väljare förvisso är emot näringslivets välfärdsprofitörer, men att känslomässiga frågor väger tyngre.

Som i USA. Att Donald Trump sänker skatterna för sina rika kompisar spelar ingen roll så länge han lovar att bygga murar, förfölja minoriteter och värna patriarkatet.

Nu är Åkessons expansionsplan att sluta vara ett parti bara för Mattias, Anders, Marcus, Knut, Erik och Patrik. Nu är det Emma, Irma och Kerstin i LO-kollektivet som Sveriges herrstinnaste parti ska övertyga, berättade Åkesson för Aftonbladet förra veckan.

Den kristna tokhögerns främsta affischnamn, abortmotståndaren Sarah Palin stödjer Donald Trump.

Det märkliga är taktiken – att bli så kallad tokhöger, begreppet som fick vingar när den även med USA:s mått mätt konservative abortmotståndaren och osannolikt obildade Sarah Palin 2008 var ett enda val och John McCains hjärtslag från att bli president. Samma Tea Party-rörelse som bidrog till Barack Obamas omval 2012, vilket USA-experten Erik Åsard påpekade i en text om tokhögern i SvD redan året innan.

Men SD satsar ändå Sarah Palinskt:

SD i Stockholms landsting ville i veckan införa ”samvetsfrihet” för barnmorskor, rapporterade bland annat DN. Om barnmorskor fick strunta i att utföra aborter – alltså vägra ge kvinnor den vård de har rätt till enligt lag och sjukvårdsetik – skulle de kunna ägna tiden på BB.

På alla nivåer arbetar SD för att patriarkatet ska återta tappad makt

Eftersom förslaget uppfattades så dumt att alla fick ont i huvudet röstades det ner av fullmäktige. Men uppsåtet är klart. SD signalerar vad de anser om abort, precis som broderpartiet Lag och rättvisa, PiS, i Polen som vill ha totalförbud.

SD är redan öppet med att man vill sänka abortgränsen från 18:e till 12:e veckan.

Att SD vill begränsa kvinnors rättigheter är lika ideologiskt självklart och genomtänkt som allt partiet gör. På alla nivåer arbetar SD för att patriarkatet ska återta tappad makt efter decennier av progressiva reformer i det så förhatliga ”vänster/liberala samhället”.

Men kan abortmotstånd vara taktiskt klokt? I Sverige? Det har ju i modern tid bara varit en fråga för de mest obskyra kristdemokrater.

Jag kan inte föreställa mig att abortmotstånd imponerar på de kvinnor i vård- och omsorgsyrken som Åkesson jagar till valet 2018. Det imponerar – väl? – inte ens särskilt på Mattias, Anders och Niklas som råkade glömma kondomen på logdansen.

Abortfientlig tokhöger är för på tvärs med svenska värderingar. Tror jag. Men Åkesson har utan tvekan förr begripit saker om mörkrets tillstånd som jag inte förstått.

Så det är klokt att rösta i morgon. Bara ett kyrkoval men SD har mobiliserat hårt, särskilt på Facebook, av en anledning: En liten men passionerad grupp kulturkrigare kan lätt få inflytande och motarbeta en progressiv kyrka i ett sekulärt land när bara cirka 700 000 orkar rösta.

De som avskyr Sveriges modernitet kommer välja tokhögern i morgon. Alla andra borde därför lämna soffan.

Följ Fredrik Virtanen på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande texter.

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

LÄS VIDARE

VIRTANEN: Något har gått sönder i Sverige och det är moralen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lag och rättvisa, PIS

Sverigedemokraterna

Fredrik Virtanen

Sarah Palin

Abort

Donald Trump

Jimmie Åkesson