Mejla

Jenny Wennberg

Stockholmarna blir blåsta på vård

I kaosvården kan du hamna i ett dagrum

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

På Södersjukhuset i Stockholm får patienter ligga i dagrum. På Gävle sjukhus och Karlskoga sjukhus har de tidigare fått ligga i korridorer och städskrubbar.

Aftonbladets granskning av vårdkaoset på Södersjukhuset i Stockholm lyfter fram en bild av svensk vård som tyvärr blivit en återkommande vårdskildring. Patienter som stuvas in på alla möjliga och omöjliga ytor, desperat vårdpersonal som pratar om kaos och risk för patientskador, vårdpersonal som inte är säkra på att kunna garantera patientsäkerheten.

Även om personaltillgången i jämförelse med regioner som Jämtland, Gävleborg och Norrbotten är god i Stockholm - i huvudstaden har man trots allt så många läkare att man kan ge dem sparken - är sjukvårdsverkligheten på många sätt lik vardagen i andra regioner.

För att klara sin cancervård har region Stockholm bland annat slutit avtal med region Gävleborg om strålbehandling för bröstcancerpatienter, och det är på Gävle sjukhus Nya Karolinskas operationsinstrument just nu steriliseras eftersom man inte klarade av det på sjukhusets nya, fina sterilcentral. Det är knappast besked om en vårdorganisation i högform.

Patienter som vårdas i dagrum, korridorer och skrubbar får inte säker vård oavsett om dagrummet ligger på Södermalm i Stockholm eller i Karlskoga. Att upprätthålla hygienrutiner och annat är omöjligt, risken för att patienter glöms bort ökar och så ökar också risken för patientskador. Riskerna med en icke-fungerande steriliseringsprocess ska vi inte ens prata om.

Trots att Stockholm har goda förutsättningar för att erbjuda medborgarna bra vård har man lyckats skapat sina egna och på många sätt fullkomligt obegripliga vårdproblem.

Stockholm har bland Sveriges kryaste och rikaste invånare. I huvudstaden finns inte en åldrande befolkning, samma svårigheter att rekrytera läkare och sjuksköterskor och kämpiga ekonomiska förutsättningar som många andra regioner brottas med. Istället är problemen framför allt resultatet av en inkompetent borgerlig majoritet som gjort sjukvården i Stockholm till marknadsliberal lekstuga.

Vården i Sverige behöver mycket mer resurser. Den behöver utbildad personal och en fungerande organisation. Men allt det där är bortkastat om politiker - som i Stockholm - fattar dåliga beslut.

Det är därför stockholmarna blir blåsta på den vård de skulle kunna få.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Läkaren Emelie rasar mot slöseriet i vården

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vård & omsorg

Stockholm

Karlskoga

Storstockholm