Mejla

Daniel Suhonen

Ge dödshjälp åt överskottsmålet

Socialdemokraterna måste räta på ryggen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Hur får man S-ledningen att fatta att de har idémässig medvind? Efter att partiet hukat i en permanent högervind som blåst sedan 1979 missade man att isvinden mojnade 2009. Man tappade bort den chans finanskrisen innebar. I coronakrisen har stiltjen förbytts i en frisk spendera-bygg ut staten-socialisera-ompröva-reglera-monsun från vänster.

Läget borde vara en drömsits för partiet. Men socialdemokratin har gått i blåst från höger så länge att de politiska musklerna i den vänstra kroppshalvan verkar ha förtvinat.

Socialdemokratin måste räta ut ryggen. Ge plats åt professorn i nationalekonomi John Hassler som den senaste tiden lyft fram att Magdalena Andersson och Sverige utan kostnad kan låna 1000 miljarder kronor till investeringar. Statslåneräntan är negativ! Staten får betalt för att låna!

Den nya skulden skulle visserligen höja Sveriges ”statsskuld” men den är idag så låg att det inte spelar någon roll. De 1000 miljarderna skulle inte kosta något utan bara skjuta återbetalningarna framåt. Statsskulder betalas heller aldrig tillbaka som vanliga banklån. Skulder staten tar växer bort när vi har tillväxt och blir rikare.

Det är det John Hassler menar med en ”gratis lunch”. Att inte ta upp detta gratis lån för nödvändiga massiva investeringar i bostäder, infrastruktur och klimat som gör oss rikare och sätter människor i arbete här och nu är direkt korkat.

Socialdemokratin borde även lyssna på den kloke geriatrikern Yngve Gustafson som med stark värme och medkänsla pekar på att brister i äldrevården lett till i praktiken dödshjälp när sjuka gamla nekats adekvat vård. Varför, jo för att kommunerna och regionerna under lång tid skurit ner. Verkligheten talar just nu socialdemokratiska.

Välfärden kommer behöva kosta mer

Finansminister Magdalena Andersson lovar storsatsa på jobben i höstbudgeten. Jättebra om det finns reformer bakom orden. Men den politiska striden 2022 kommer handla om välfärden. Mellan de som säger att vi snabbt skall betala av på statsskulden och därför skära i välfärden. På andra sidan måste det stå en vettig politisk kraft som säger att här blir det inga nedskärningar och heller inga sänkta skatter.

Vi botar inte corona eller den ekonomiska krisen med stympad välfärd och trygghet. Välfärden kommer behöva kosta mer. Festen är slut. Vi kommer höja skatten.

Socialdemokraterna bör utfärda ett absolut välfärdslöfte. Inte någonstans i en enda kommun eller region, i en enda skola, på ett enda äldreboende eller sjukhus får coronakrisen leda till nedskärningar. Välfärdslöftet ska vara glasklart: Ingen enda anställd i välfärden ska förlora arbetet av resursbrist, istället ska välfärden stärkas. Socialdemokratin blir välfärdsgaranten på riktigt.

Men då måste man ge dödshjälp åt överskottsmålet.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Biden kan lära S om vänsterpolitik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Socialdemokraterna

Överskottsmålet

Nationalekonomi