Ledare

Plocka vapnen av de högerextrema

Samhället måste få skydda sig

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 personer har gripits misstänkta för planer på att genomföra masskjutningar liknande de i El Paso och Dayton.
28 personer har gripits misstänkta för planer på att genomföra masskjutningar liknande de i El Paso och Dayton.

LEDARE

Sedan helgen i början av månaden då 31 människor mördades i El Paso och Dayton har minst 28 amerikaner gripits, misstänkta för mycket långt gångna planer på attacker och massmord. De tilltänkta offren tillhör inte sällan minoritetsgrupper.

I Ohio är en 20-åring häktad att ha hotat att attackera ett judiskt aktivitetscenter. I Washington är en 35-åring som sagt att han ska skjuta ihjäl latinamerikaner gripen. Och i Nevada har en 23-årig man som på högerextrema forum pratat om att attackera synagogor och gaybarer gripits.

Gripandena är ett resultat av att USA:s federala polis FBI har börjat finkamma landet efter potentiella massmördare. Och det gör man helt enkelt därför att man fruktar att blodbaden i Dayton och El Paso ska inspirera andra.

Det låter nästan som ett eko av Säpochefen Klas Fribergs uttalanden i går.

En drivkraft att begå brott

Enligt honom så finns det människor i Sverige, som befinner sig i utkanten av vit makt-miljön och som radikaliserats på nätet, som utgör ett hot och kan komma att utföra attentat eller grova våldsbrott.

– Vi har en strömning där vi ser att idéer och propaganda runt omkring den högerextrema våldsbejakande ideologin ökar. Vi befarar att fler individer tar till sig dem och det kan då vara personer som i dag inte är organiserade i den våldsbejakande vit makt-miljön.

När olika högerextrema grupper närmar sig varandra kan det bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott, varnar Säpo.

Hur det kan se ut när olika extrema grupper närmar sig varandra har både radions Ekonyheter och SVT:s "Uppdrag granskning" skildrat: representanter för högerextremismens olika delar umgås flitigt med varandra. De utför aktioner ihop, gästar varandras poddar, besöker varandras konferenser och diskuterar hur deras rörelser kan enas.

På så sätt kan nazipropaganda om att motståndare ska mördas hitta till och spridas vidare av förment demokratiska ”invandringskritiker”. På så sätt kan konspirationsteorier om att landet står inför sin undergång vinna anhängare både i riksdagen och bland vanligt hederligt folk.

På så sätt spelar det roll vilket utrymme den organiserade och våldsbejakande högerextremismen tillåts få. Och det utrymmet går att beskära, genom att använda all tillgänglig lagstiftning och nödvändiga resurser för att sätta stopp för våldet, hoten, attackerna och tillgången till vapen.

Skärp upp språket

Samtidigt är det viktigt att hörsamma Säpos tidigare uppmaningar till svenska politiker och optionsbildare: tona ned, skärp och precisera språket när ni talar om minoritetsgrupper eller meningsmotståndare.

– Det finns en fara att göra det extrema till det normala, om det tas över och används av officiella personer i Sverige så gör man deras språk normalt. Det ser vi i dag, sa Klas Friberg i Agenda i våras.

Resultatet är att människor radikaliseras och i värsta fall tar saken i egna händer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Även högern bör se sitt ansvar för extremismen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Massmord

Ohio

Nevada

Säpo

El Paso

Klas Friberg

Dayton