Mejla

Daniel Suhonen

Sjukvården trollar med knäna efter 30 år av svält

Statsskulden är vårt minsta problem just nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Coronakrisen för med sig ännu större kriser – för ekonomin och för sjukvården. Magdalena Andersson och regeringen måste överge sin gamla strategi, skriver Daniel Suhonen.
Coronakrisen för med sig ännu större kriser – för ekonomin och för sjukvården. Magdalena Andersson och regeringen måste överge sin gamla strategi, skriver Daniel Suhonen.

Jag har legat nerbäddad i förmodligen Corona en dryg vecka.

Feber, hostningar, trötthet, snuva. Inget att klaga över när det ställs mot dem som kämpar för sina liv. Symptomfri tar jag mina första steg ut i vårljuset. Går till Söderhallarna för att handla. På Tulles Fågel & Vilt suckar handlaren när jag frågar hur det går. ”Det är helt dött.” Han slår in lite köttfärs. ”Vi får se hur länge det funkar.”

Ingen som förlorar 90 procent av sina intäkter klarar sig.

Min favoritbar i kvarteret kör insamling på nätet för att överleva. Så ser det ut över hela landet. Verksamheter som före krisen gick bra blev klubbade av Corona-krisen. Ingen som förlorar 90 procent av sina intäkter klarar sig. Därför varslas nu enligt Arbetsförmedlingen i en takt vi inte ens såg i finanskrisen 2008.

Den största risken är att vi precis som 2008 underskattar nedgången. Att våra politiker med finansminister Magdalena Andersson i spetsen slår sig för bröstet för sina för små krispaket. Helt nödvändiga åtgärder har genomförts. Men mindre än i våra grannländer Norge och Danmark enligt DN. Ska vi undvika att livskraftiga företag slås ut är inga åtgärder idag för stora.

Att spara på krutet är helt fel strategi. Ju tidigare åtgärder sätts in desto bättre.

 
Men Magdalena Andersson verkar fast i sin metafor att hon sparat duktigt och därför kan vi använda lite av det hon ”sparat i ladan”. Men metaforen är fel, för en regering måste skydda sin befolkning även när ”ladan är tom”.

I stora kriser som krig och pandemier ställs de vanliga reglerna på ända. Precis allt måste göras för att besegra viruset och skydda samhället från en större katastrof. Den sjukvårdskris som snart kommer explodera har vi dessutom sparat oss in i. Just nu hade vi hellre haft fler anställda och vårdplatser än alla miljarder kronor vi sparat. Därför trollas det nu med knäna i vården för att reparera 30 års svältkur.

 
Den andra krisen är den massarbetslöshet och ekonomiska depression vi står inför. Även den måste regeringen göra allt för att hindra.

Som ekonomen Lars Calmfors påpekat krävs betydligt större insatser. Det behövs mycket generösare stöd till företag och permitteringsersättningar upp mot 90 procent för att rädda jobben. Det behövs reda pengar ut till småföretagare och egenanställda. Swedbanks chefsekonom föreslår helikopterpengar i form av nya generella bidrag på 10 000 kronor i månaden direkt till alla vuxna personer så vi kan hålla igång ekonomin. Jag tror han har rätt. Snart kommer en högre statsskuld vara vårt minsta problem.

Det är dags att lägga 90-talets sparretorik bakom sig. Ladan brinner. Om den ska kunna släckas avgörs inom kort. Framtiden kommer döma försiktiga politiker hårt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.