Mejla

Daniel Suhonen

Vem brygger gravölen för nästa vaka, Löfven?

Vanliga människor lyser med sin frånvaro i dagens socialdemokrati

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Jag kollade EU-valvakan på SVT. När de fick in sossarnas fest på Sveavägen 68 jublade deltagarna som om partiet nått 45 procent. Nu hade de 25 i prognosen, en mycket måttlig ökning. Sedan landade man på 23 procent. Ett tapp. Ännu ett.

Förutom den falska entusiasmen, var det bara politiska högdjur i bild. Inga andra. Annika Strandhäll stod där, liksom Anna Ekström. Ibrahim Baylan guppade märkligt, som om han simmade i ett akvarium. Bakom dem, alla lika segerrusiga var enbart statssekreterare, ombudsmän och sakkunniga i regeringspartiet.

Av olika kön och härkomst absolut, men i praktiken pampar, heltidsanställda och proffspolitiker. De vanliga partimedlemmarna hade tydligen en andra klassens valvaka tvärs över gatan. De som gjort jobbet fick betala sin varmkorv. På det sättet lyckades ändå Socialdemokraterna tydliggöra dagens klassamhälle.

I EU-valet några dagar tidigare, cirkulerade en bild i sociala medier där aktiva sossar möttes i Skärholmen för att ”knacka dörr”, en aktivitet som i dag allt mer framstår som partiets huvudbudskap. Även här nästan enbart proffs. Vanliga människor lyser med sin frånvaro i dagens socialdemokrati.


Socialdemokraterna håller ganska snabbt på att förvandlas till ett proffsparti av anställda, högutbildade i storstäderna. Detta märks också i valresultatet. S ökar i de stora, rika, urbana innerstäderna. I arbetarklassområden, invandrarförorter, brukssamhällen, glesbygd går botten ur partiet. I arbetarklassen röstar nu mindre än var tredje på socialdemokratin. Heja oss!

Det som av S-ledningen betecknas som en fantastisk framgång innebär i korthet att Fi utplånas, V står märkligt still, MP och S tappar. Vänstersidan tappar 8,8 procent. Det konservativa högerblockets tre musketörer i M, KD, SD vinner 11,6 procent. Bara 41,7 procent stöder de tre rödgröna partierna i detta val. I Jämtlands län för att ta ett exempel tappar Socialdemokraterna 7,4 procent av väljarstödet sedan EU-valet 2014.

Riksdagsvalet 2018 var enligt Stefan Löfven en folkomröstning om välfärden.

Som S förlorade. EU-valet var enligt Stefan Löfven en folkomröstning om demokratin. Som S förlorade. Att någon skulle ta något som helst ansvar för detta är naturligtvis otänkbart.


Nu slipas knivar för att göra sig av med partisekreteraren Lena Rådström Båstad. Men denna valkatastrof, uppsminkad till det snygga liket av en rörelse, liksom katastrofen i riksdagsvalet 2018 är inte hennes fel. Det är hela detta dansande, jolmande partietablissemang som ställt sig bakom denna strategi.

Att byta ut en person spelar ingen roll om inte denna dödgrävartango som den av John Zanchi ledda valstrategigruppen utvecklats till får ett slut.

Valrörelsen i detta EU-val kokades ner till att Socialdemokraterna är emot nazism. Det räckte inte.

Var är reformerna och förslagen som får människor att lita på socialdemokratin igen? Har ni inte svar på det kära pampar, är det bara att förbereda sig på utplåning 2022.

Hur mycket ni än knackar och ler.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Socialdemokraterna backar när de blir som Macron

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Socialdemokrati

Annika Strandhäll

Ibrahim Baylan

Anna Ekström

Socialdemokraterna

Stefan Löfven