Mejla

Eva Franchell

SD spottar på oss pensionärer

Vi gamlingar hade rätt kul när vi var unga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Louise Erixon med sambon Jimmie Åkesson.
Louise Erixon med sambon Jimmie Åkesson.

LEDARE

Någon måtta får det faktiskt vara.
När Sölvesborgs sverigedemokratiska kommunalråd Louise Erixon vill förbjuda Prideflaggan hänvisar hon till kommunens äldre.

– För oss är traditionen viktig och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger hon.

Hon hänvisar till traditionen som om vi gamlingar växte upp i ett asexuellt Bullerbyn där folk sov med händerna på täcket. Ja, framför allt om de var av samma kön.

Hon kan inte ha mer fel.


Louise Erixon blandar ihop sin egen drömda sagovärld med den faktiska verkligheten. Dagens pensionärer var unga på 60-talet då den sexuella revolutionen svepte över Sverige och erbjöd både p-piller och bh-bränning. Pornografin blev rumsren och Olof Palme medverkade i den mycket avklädda filmen ”Jag är nyfiken – gul”.

Vi gamlingar hade faktiskt rätt kul när vi var unga

Det kanske låter som Sodom och Gomorra i Louise Erixons öron, men vi gamlingar hade faktiskt rätt kul när vi var unga. Både i Stockholm, Malmö och Sölvesborg.

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, bildades redan 1950 och 1953 restes första kravet på samkönade äktenskap. Det är dagens pensionärer som med sin rösträtt drivit igenom den lagstiftning som befriat förtryckta och diskriminerade. Även om det tog tid blev också de samkönade äktenskapen lagliga 2009.


Jag vet inte vilka traditioner Louise Erixon tänker på. Dagens pensionärer växte upp med miljonprogrammet, själv kommer jag från Malmö där varvsarbetare från hela världen byggde samhället starkt. Men Louise Erixon vill varken ha förortsområden eller nyanlända.

Hon bryr sig inte om mina traditioner.

De pryda Sverigedemokraterna i Sölvesborg vill inte köpa in menskonst, men stadens pensionärer minns säkert när polisen redan 1970 beslagtog Peter Dahls tavla. Den hängde i Göteborgs konsthall och föreställde prinsessan Sibylla med blottat underliv. Det blev inget åtal, tavlan lämnades tillbaka efter ett halvår och så var det kulturarvet bevarat.

Aldrig ska mina döttrar eller deras döttrar tvingas tillbaka till köket

Vad är det som får er sverigedemokrater att tro att vi människor torkar ihop till dumma sviskon så fort vi fyllt 55?

Sverigedemokraterna visar ingen respekt, tvärtom spottar de på oss när de vill riva upp allt vi slagits för, fri abort, pappamånader, lika lön och särbeskattning.
Louise Erixons sambo Jimmie Åkesson vurmar för kärnfamiljen och röstar nej till all modernisering av föräldraförsäkringen. Han vill att kvinnor ska stå vid spisen och föda många svenska barn. Men jag säger, aldrig ska mina döttrar eller deras döttrar tvingas tillbaka till köket. Den platsen lämnade vi kvinnor för länge sedan. Aldrig mer ska någon sambeskattning åter göra kvinnor ekonomiskt beroende av sina män.


Vi som en gång slogs för vår frihet får helt enkelt börja om igen för nu gäller det våra barn och barnbarn.

SD är inte ens ett parti för oss som blivit gamla. Jimmie Åkesson säger visserligen att han vill värna pensionärerna, ändå prioriterade han det sjätte jobbskatteavdraget. Hellre sänkt skatt för de rika än mer pengar i pensionärernas plånböcker.

Han säger att han vill stärka sjukvården, ändå vill han sänka bidragen till kommuner och landsting. Jimmie Åkesson vill att vårdbolagen ska kunna ta ut obegränsade vinster trots att de dränerar sjukvården på pengar.

Han säger att ingen människa ska behöva dö ensam, ändå har han gång på gång föreslagit massiva nedskärningar i kommunerna. Vi får se hur det ser ut i årets SD-budget.

Sverigedemokraterna kan inte räkna med något större stöd från oss gamla. Vi vet nämligen vad vi kan förlora.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

SD lurar dig med löften om välfärd

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Louise Erixon

Jimmie Åkesson

Sölvesborg

Äktenskap

Sverigedemokraterna