Anders Lindberg

I spegeln möter du hyckleri, Kristersson

Moderaterna spär på rädslan i viruskrisen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lyssna på krönikan, Anders Lindberg läser:

Ulf Kristersson leder ett parti vars riksdagsledamöter just nu ägnar sin tid på sociala medier åt att angripa de tjänstemän som hanterar viruskrisen.

De googlar, väljer egna fakta och sprider ”roliga” filmer när statsepidemiolog Anders Tegnell nyser. Hela poängen är att visa hur myndigheterna inte klarar sitt jobb.
Samma moderater röstade så sent som i december för nedskärningar på Folkhälsomyndigheten.

Och på Socialstyrelsen.

Just de myndigheter och tjänstemän som nu står i stormens öga.

Smaka på strategin en sekund. I höstens skuggbudget ville Moderaterna skära i Folkhälsomyndigheten med sju miljoner och Socialstyrelsen med fem miljoner. Någon egentlig motivering hittar jag inte i budgeten, bara den svepande kommentaren att neddragningarna sker "för att finansiera andra prioriterade reformer i budgetmotionen." Det är politikerspråk för att andra saker är viktigare.

Så om Moderaterna fått sin vilja igenom hade Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsens just nu ägnat sig åt nedskärningar. Hur hade det påverkat krishanteringen?

Moderaterna kastar sten i glashus.

Några miljoner kronor hit eller dit är naturligtvis inte huvudfrågan just nu. Men vi har sett liknande retorik från Moderaterna tidigare. Under regeringen Reinfeldt satsade man på alldeles för lite på polisen och skar ner försvaret. När man sedan hamnade i opposition krävde man omgående ökade anslag. Sådant tär på intrycket av regeringsduglighet.

När det kommer till Corona-viruset har Ulf Kristersson kritiserat Stefan Löfven för att ha agerat för sent och att krishanteringen varit otydlig.

”Jag tror att många tycker att situationen känns ganska förvirrad just nu. Det verkar exempelvis råda lite olika syn på hur väl rustad sjukvården är och vilken kapacitet Sverige har om situationen blir värre." skrev Moderatledaren till Svenska Dagbladet redan för två veckor sedan.

Riktigt vad han konkret menade var lite svårt att utläsa.

Men i Staffantorps kommun beslutade kommunalrådet Christian Sonesson (M) under buller och bång att frångå Folkhälsomyndighetens rekommendationer och skicka hem skolbarn som varit i riskområden för att slippa "tvingas hantera följderna av en fullständig och genomgripande samhällsstörning”.

Nåja.

Någon "fullständig samhällsstörning" har såvitt jag känner till inte inträffat i de delar av landet där man följt myndigheternas direktiv.

I stället blir känslan allt starkare av att Moderaternas oro snarare gäller partiets opinionssiffror än den kris Sverige befinner sig i. När Ulf Kristersson sagt saker som att "många tycker" försöker han kapitalisera på den rädsla som naturligtvis finns bland allmänheten vid en svår påfrestning på samhället. När hans riksdagsledamöter sprider hånfulla filmer av statsepidemiolog Anders Tegnell spär de på precis samma otrygghet.

Personligen kan jag inte påminna mig att jag sett toppolitiker bete sig så här oansvarigt mitt i en nationell kris tidigare. Tvärtom brukar politikerna från höger till vänster samla sig och lägga partipolitiserandet åt sidan.

När krisen är över kommer det med all säkerhet att finnas gott om tillfällen att ta partipolitiska poänger för den som så önskar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.