Mejla

Ingvar Persson

LO ska inte vara ett politiskt parti

Hennes jobb är inte att rädda regeringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jobbet som ledare för LO var svårt redan innan pandemin. Nu skulle det kunna bli en riktig mardröm.

I går valdes Sussanna Gideonsson från fackförbundet Handels till ordförande i LO. Kanslipersonalen hade gjort sitt bästa för allt skulle kännas som vanligt. Den avgående ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson höll hårt i talarstolen. Gäster från folkrörelsesverige skickade hälsningar. Det hölls till och med en parentation.

Ändå var förstås ingenting som vanligt. Årets LO-kongress fick genomföras digitalt och på distans. I huvudsak hade ombuden en uppgift, att välja en ny ledning. Det har man gjort nu. Den har stora utmaningar framför sig.

Behandlas som ett parti

Borgerliga politiker och ledarsidor behandlar LO som om organisationen var ett politiskt parti. Frågorna handlar nästan alltid om relationen till Socialdemokraterna och regeringen. Och om medlemmar som de senaste åren har valt att rösta på Sverigedemokraterna.

Det är viktiga frågor. Samarbetet inom arbetarrörelsen är ett fundament i det svenska samhällsbygget. Men det betyder inte att det är LO:s uppgift att rädda Socialdemokraterna.

De senaste siffrorna från SCB visar att stödet för Socialdemokraterna har ökat bland LO-förbundens medlemmar. En coronaeffekt, naturligtvis. Men också ett resultat av praktisk politik.

Känner igen politiken

LO-ledningen har sin förklaring klar. Medlemmarna känner igen ett parti som höjer a-kassan, sänker kostnaden för att vara sjuk och räddar jobb med permitteringsstöd. När regeringen för socialdemokratisk politik växer stödet.

Det politiska samarbetet kan bara motiveras när det gynnar medlemmarna. Det gäller också anställningsskyddet. Det är för medlemmarnas skull facken nu förhandlar med arbetsgivarna om nya regler, inte för att rädda regeringen.

I höst ska den nya LO-ledningen med Susanna Gideonsson i spetsen dessutom genomföra den uppskjutna avtalsrörelsen. I en lågkonjunktur och med erfarenheterna från pandemin i bagaget blir det en utmaning.

Fler måste gå med i facket

Ödesfrågan för LO-ledningen handlar ändå om att organisera fler. Just nu går fackens medlemstal upp. Det kan vara ett trendbrott, men under lång tid har andelen som är med i facket sjunkit.

Svårast är det att få dem som har osäkra och tillfälliga anställningar att gå med i facket. Precis de som bäst behöver kollektivets stöd och tillgång till trygghetssystemen står ofta utanför.

Att LO igår för första gången valde en ordförande från Handels, ett förbund där vardagen för många medlemmar just handlar om tillfälliga anställningar, deltider och otrygghet, känns som ett tecken i tiden.


Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men du kan ställa din fråga redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.