Mejla

Pernilla Ericson

Äldre och sjuka är inga sedelpressar

Mer ilska, tack

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Få avslöjanden har gjort svenska folket så ursinnigt som Caremaskandalen. Rubrikerna om missförhållandena briserade hösten 2011, och äldreboendet Koppargården blev sinnebilden av ett företag som försöker tjäna maximalt på samhällets mest utsatta. Gamla, sjuka människor.

Låg bemanning kombinerades i Caremas regi med bonus-­ och aktieprogram som belöning för besparingar, för att hålla kostna­derna på minsta möjliga nivå.
Det folkliga ursinnet blev så stort att Carema fick byta namn till Vardaga, och sedan annonsera och be om ursäkt.
Under våren och sommaren har nu Aftonbladet granskat äldreomsorgen, och resultatet är minst sagt skakande.

100 larm på en natt

Börsnoterade vårdkoncernen Attendo, som i fjol gjorde en vinst på 321 miljoner kronor, är den vårdgiv­are som kritiserats flest gånger av Inspektionen för vård och omsorg för att driva underbemannade äldre­boenden.

På äldre- och demensboendet Attendo Duvan i Linköping tog länge tre anställda hand om 95 äldre på nätterna. Det kunde vara 100 larm på en natt, enligt vittnesmål från tidigare anställda undersköterskor.

Sommaren 2017 krävde Ivo att Duvan nattetid skulle bemannas med åtminstone fem anställda. Attendo överklagade, och en lång rättsprocess följde.

– Det var ingen vård längre, utan det var förvaring, säger en undersköterska, som valt att lämna företaget, till ­Aftonbladet.

Beslutet om bemanningen slogs dock fast i januari, trots det dröjde Attendo till i juni med att rätta sig efter det.
En av Aftonbladets frågor till socialminister Lena Hallengren (S) lyder: Är det rimligt att hundratals miljoner kronor av våra skattepengar ska gå till privata vinster till aktieägare, när gamla och sjuka inte får den vård och omsorg, som de enligt lagen har rätt till?
– Attendo måste givetvis följa lagar och regler men också kunna se sig själva i spegeln och känna sig helt trygga med att våra äldre får den allra bästa omsorgen, säger Lena Hallengren (S), till Aftonbladet.
Får man be om mer ilska, tack.

Stoppades av högern

Vad gäller de giriga välfärdsföretagens vinstuttag så är Socialdemokraterna tillfälligt bakbundna av januariavtalet med C, L och MP.

De borgerliga partierna vill inte låta S förändra vinstuttaget, som i sig gör branschen lockande för alla som vill krama pengar ur den omsorg som kräver både tid och resurser.

Fjolårets förslag på vinstbegränsning från den rödgröna regeringen och Vänsterpartiet stoppades av M, C, L, KD och SD.
Men S kan inte tystna i den här frågan, utan måste fortsätta höja rösten mot girigheten. Äldre och sjuka är inga sedelpressar.

Och i nästa val, se till att knuffa upp vinstuttaget i välfärden ännu högre upp på agendan. Sen får det folkliga ursinnet styra.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Två ska ta hand om 52 svårt sjuka

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om vinster i välfärden

Politik

Januariavtalet (JA)

Attendo

Carema

Lena Hallengren

Socialdemokraterna