Mejla

Ingvar Persson

Busch Thors lunchmöte kraschade Sabunis dag

Alliansen måste svara på frågor om SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inför nästa val vill talmannen Andreas Norlén att partierna ska vara tydligare med hur de ser på regeringsfrågan. Det låter lite märkligt. Ingen som faktiskt lyssnade på vad partiledarna sa innan valet kunde gärna missa att frågan om Sverigedemokraterna höll på att spräcka alliansen.

Ändå känner tydligen Kristdemokraternas Ebba Busch Thor ett behov av att vara ännu tydligare än i valrörelsen. På något annat sätt kan inte lunchträffen med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i tisdags uppfattas. För Busch Thor ligger vägen till ett formaliserat samarbete med Sverigedemokraterna öppen.

Ställde till ett elände

Att lunchen samtidigt ställde till ett litet elände för Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni på hennes stora dag i Almedalen är säkert ingenting Ebba Busch Thor beklagar.

Sabuni tvingades använda en stor del av gårdagen till att svara på frågor om Sverigedemokraterna – förhandlingar om till exempel en budget är uteslutet – i stället för att prata om den egna dagordningen.

Busch Thor har höjt priset

För Nyamko Sabuni, Annie Lööf och borgerliga väljare som drömmer om en återskapad allians innebär dock Kristdemokraternas agerande också mer långsiktiga problem. Ebba Busch Thor har helt enkelt höjt priset för en återförening. Att säga att man strävar efter en borgerlig regering men inte accepterar att den styrs av Åkesson - som både Björklund och Lööf gjorde i valrörelsen - blir omöjligt inför nästa val..

Det har gjort Nyamko Sabunis jobb svårare och Kristerssons möjligheter att återta rollen som ledare för en samlad borgerlighet mindre. Men samtidigt har Ebba Busch Thors lunch med Jimmie Åkesson nog bidragit till att göra läget i svensk politik lite tydligare.

Vi borde kanske tacka.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM