Mejla

Jonna Sima

Ulf Kristersson låter som SD och Trump

Moderaterna vill öka klyftorna utan jobbiga frågor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas förslag påverkar lönerna väldigt olika.
Moderaternas förslag påverkar lönerna väldigt olika.

Moderaterna fortsätter sin resa högerut. Att Sverigedemokraterna har seglat om dem i de senaste mätningarna verkar ha fått moderater att inse att de inte kan slå Jimmie Åkesson på hans hemmaplan om vem som är hårdast mot invandrare. Därför ska Moderaterna nu vässa sin paradgren: skattesänkarpolitiken.
På Moderaternas partistämma i förra veckan föreslogs därför ytterligare ett jobbskatteavdrag. Det skulle bli det sjätte i ordningen sedan det första infördes av regeringen Reinfeldt 2007.

– Vi ska inte skämmas. Vi ska stå upp för att vi är ett skattesänkarparti, sa Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

SVT fick moderater att rasa

SVT:s nyhetsmagasin Agenda gjorde i söndags en journalistisk granskning av förslaget. Det fick moderater i sociala medier att rasa. Kanske kan reaktionen förklaras med partiets resa högerut. Nu har man även tagit efter Sverigedemokraternas och Donald Trumps kritik av public service och attacker mot journalister, utan att skämmas för det heller. När nyheterna inte passar partiets agenda är det journalistiken det är fel på, den är "vänstervriden" eller "fake news". Samma sak när det gäller forskning.

Agenda hade tagit hjälp av Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank, för att räkna på vad Moderaternas skattesänkningar skulle betyda för löntagarna. Slutsatsen var att inkomstklyftorna kommer att öka. Allra mest gynnas höginkomsttagarna.

Ulf Kristersson tjänar på egna politiken

För partiledaren Ulf Kristersson, med 176 000 kronor i månaden, skulle den egna politiken innebära att han får behålla 10 500 kr mer i månaden. SVT-reportern Mari Forssblad hade också frågat en servitris och en väktare som arbetade på Moderaternas kongress i Västerås vad de har för lön. Svaret var 13 000 respektive drygt 30 000 kronor i månaden. För dem skulle M-förslaget betyda drygt 300 kronor mer varje månad.

Ulf Kristersson tycker det är rättvist att han får ett påslag som är större än vad servitrisen ens får ut netto efter skatt.
– Tjänar man mer pengar betalar man mer i skatt, säger han till SVT.

Kritiserar forskning och media

Den svenska högern brukar motivera sina jobbskatteavdrag med att de ökar sysselsättningen. Men det finns inte ens några vetenskapliga bevis för det. I Agenda säger Eva Mörk, professor i nationalekonomi, att Moderaterna "är så övertygade om att det här är bra. De bryr sig inte om att ta reda på om det verkligen är bra eller inte".

Mörk har rätt, vad forskningen säger spelar ingen roll. Skattesänkningar för de rikaste och ökade klyftor är Moderaternas ideologi och grundidé. De vill bara slippa frågor och fakta från jobbiga journalister och forskare om det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.