Ledare

Busch Thors hyckleri med det Rosa Bandet

KD vill ta bort avgiftsfri mammografi

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor uppmärksammar Rosa Bandets kampanj mot bröstcancer.
Ebba Busch Thor uppmärksammar Rosa Bandets kampanj mot bröstcancer.

LEDARE

Varje år under oktober månad pågår Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj för att samla in pengar till och sprida kunskap om bröstcancerforskning. Då brukar även medier och makthavare uppmärksamma den cancersjukdom som är vanligast bland svenska kvinnor.

En av dem som satt på sig årets specialdesignade rosa band på kavajslaget är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. På sin officiella Facebook-sida skrev hon i början av oktober om kampanjen och att drygt 8 000 kvinnor får bröstcancer varje år.
Inlägget har väckt stor ilska i sociala medier. Orsaken är att Kristdemokraterna vill ta bort den avgiftsfria mammografin för kvinnor mellan 40 och 75. I sin höstbudget slår partiet kallt fast att det slår mot jobb och företagande att utvalda delar av välfärden är kostnadsbefriade.

Busch Thors höga svansföring

KD:s förslag skulle innebära att de som har råd kommer att fortsätta att gå på mammografiundersökningar med 18 till 24 månaders mellanrum även om det kostar. Men många kvinnor och ensamstående mammor, som redan är den ekonomiskt mest utsatta gruppen i samhället, kan bli tvungna att avstå från att kolla brösten.
Ebba Busch Thor har haft hög svansföring i cancerfrågan. Tidigare har hon anklagat Stefan Löfven för att "sol- och våra" cancerpatienter för att de inte får vård i tid, och hon har retat upp chefen för cancervården i Västernorrland med anklagelser om att cancerdrabbade kvinnor där har sämre chanser att överleva.

Tidig upptäckt är viktigt, och avgiftsfri mammografi gör skillnad.

KD har också en så kallad "nationell cancerstrategi" för jämlik cancervård. I den ingår tydligen inte avgiftsfri mammografi längre. Men att röntga brösten räddar liv. Tidig upptäckt är viktigt, och avgiftsfri mammografi gör skillnad.

KD gör bröstcancer till en klassfråga

I år har Bröstcancerförbundet publicerat en rapport om att mammografiprogrammet borde uppdateras. Drygt 20 procent av alla kvinnor har tät bröstvävnad, vilket innebär en ökad risk för cancer – och att den är svårare att upptäcka. Få känner till vad "täta bröst" betyder. Vi behöver alltså förbättra både informationen och vården om fler liv ska kunna räddas. I det läget vill KD göra bröstcancer till en klassfråga.
För Ebba Busch Thor återstår egentligen bara två trovärdiga alternativ. Slopa avgiftskravet för mammografi – eller ta av dig det rosa bandet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Lena Hallengren visar att cancer inte pausar livet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Bröstcancer

Stefan Löfven

Kristdemokraterna