"Vad fan gör ni i stan, förortsbarn?"
De rika vill ha stan för sig själva
"Vad fan gör ni i stan, förortsbarn?" Så lyder banderollen som elever på Östra Reals gymnasium satte upp inför en fotbollsmatch. Det är inte ovanligt att fotboll väcker känslor, men här väcktes fel sorts känslor för många av eleverna. Skolan har länge haft problem med att elever från innerstan och förorten sällan umgås med varandra. I andra innerstadsskolor har det gått längre, som på Kungsholmens Västra Gymnasium. Här berättar rektorn att elever med svenskklingande namn flyr i takt med att eleverna med utländsk bakgrund blir fler. Ett fenomen som återfinns på bostadsmarknaden.
I USA kallas det för ”white flight”. Vita amerikaner flyttar från områden när svarta börjar flytta in.
Nationalekonomen Emma Neuman forskade på detta och avhandlingen visade att infödda svenskar flyttar ut när ”för många” utomeuropeiska invandrare flyttar in. Smärtgränsen för vad som räknas som för många var fyra procent. Så var tar dessa infödda svenskar vägen?
Kungsholmen i Stockholm består till större delen av män som ser ut som mäklare och kvinnor som går omkring i träningstajts. Men sedan Hornsbergs strand på Kungsholmen byggdes har gatubilden förändrats, framförallt under sommarmånaderna. Tack vare en inbjudande strandpromenad flockas folk för att bada, grilla och umgås. I ett reportage i lokaltidningen Stockholm direkt beskriver de boende hur de upplever att ”förorten invaderar”.
Som svar har bostadsrättsföreningarna satt upp gallergrindar. Detta för att innergårdarna ska hållas fria från människor som inte köpt in sig i området. Det är som om de blir chockade över att ett antal miljoner för en bostadsrätt inte automatiskt köper dem fria från att se människor med annat utseende. En inställning som sträcker sig längre än till Kungsholmen.
Så snart man aviserade att tunnelbanan ska byggas ut till Nytorget på Södermalm så utbröt kritikstorm bland de boende i området. Argumenten var allt från att de var rädda för knarkare till oro för buller. En åsikt var att ”det är lite som i en småstad, alla känner alla. En tunnelbaneuppgång kommer förstöra området”.
Tanken på att kafébiträdet och krogpersonalen som bor på andra sidan staden äntligen kan ta tunnelbanan till jobbet har nog inte ens slagit dem. Utbyggnaden av kollektivtrafiken är ett sätt att komma åt problemen med segregationen. Det handlar om att underlätta för människor att kunna ta sig till jobb och studier, även om dessa ligger i områden där de aldrig skulle ha råd att bo.
På frågan från Östra Reals elever om vad förortsbarn gör i stan är svaret enkelt. Går i skolan, jobbar, umgås och lever – precis som alla andra. Den med invändningar är knappast någon som passar att leva i en storstad. Och då kan man ju alltid flytta.