Dags att dansa vidare, Anna Kinberg Batra

Finns bara ett sätt att rädda värdigheten

Anna Kinberg Batra och maken David Batra på nobelfesten.

Den cirkus som Aftonbladet avslöjat på Länsstyrelsen i Stockholm fortsätter. Justitieombudsmannen har startat en utredning. Och häromdagen kunde TV4 berätta om ännu en märklig rekrytering.

När tjänsten som beredskapschef skulle tillsättas gick den till en person som personalavdelningen sållat bort. Tydligen uppfyllde han inte kraven. Däremot ska han ha haft en merit som trumfar allt annat på Länsstyrelsen i Stockholm. Landshövdingen tyckta om honom honom.

Till TV 4 säger en källa ”hon ville helt enkelt ha honom – och då skulle det ordnas".

Som chefen vill

Först ett chefsjobb som bara gick att hitta om man visste att det satt en lapp i receptionen. Anna Kinberg Batra säger nu till TV4 att lappen i själva verket var en ”annons”. En mycket riktad annonsering i så fall, eftersom det bara var landshövdingens kompis som hittade den.

Sedan ett välavlönat konsultjobb som varken annonserades eller upphandlades. Och nu detta, en kandidat som sållats bort men som ändå får jobbet eftersom chefen vill ha det så.

Som vi har skrivit tidigare, så kanske man gör i ett politiskt ungdomsförbund eller på ett privat lobbyföretag. Men inte på en statlig myndighet.

Det är inte så här rekrytering till tjänster som ämbetsmän går till. Det måste Anna Kinberg Batra veta. Det är trots allt inte så länge sedan hon gjorde anspråk på jobbet som statsminister i det här landet.

Delar ut toppjobb

Ändå har hon alltså delat ut toppjobb till sina kompisar. Hon har tänjt på regler för hur tjänster ska annonseras och konsultuppdrag upphandlas. Och hon tycks ha struntat i rutiner för hur kompetens ska värderas.

Kinberg Batra har dessutom stuckit huvudet i sanden och vägrat svara på frågor.

Med sin erfarenhet från toppolitiken måste Kinberg Batra i Stockholm ha förstått att kritiken inte skulle blåsa över. Ingen, allra minst en landshövding, kan använda en myndighet som ett sätt att avlöna sina kompisar.

Ett misstag är ett misstag. När det nu handlar om minst tre märkliga rekryteringar måste vi kalla det ett mönster av vänskapskorruption. Och i centrum för det hela hittar vi alltid högsta chefen, Anna Kinberg Batra.

Flera utredningar

Just nu pågår en intern utredning på Länsstyrelsen i Stockholm. Och JO utreder som sagt ärendet. Något brott har dock inte åklagaren kunnat bevisa. Inte än.

Anna Kinberg Batra behöver inte vänta på resultatet. Hon borde förstå att förtroendet är förbrukat. Hos personalen på Länsstyrelsen, hos stockholmarna och rimligen också hos hennes uppdragsgivare på regeringskansliet.

Det finns bara ett värdigt sätt för Stockholms landshövding att komma ur det här. Att lämna jobbet frivilligt.