Bensinskatten ska höjas lite i taget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

EN NÖDVÄNDIG OMSTÄLLNING Enligt en Sifoundersökning anser fyra av fem svenskar att klimatet är en viktig fråga i höstens val. Därför är en höjd bensinskatt helt riktig.
EN NÖDVÄNDIG OMSTÄLLNING Enligt en Sifoundersökning anser fyra av fem svenskar att klimatet är en viktig fråga i höstens val. Därför är en höjd bensinskatt helt riktig.

29 APRIL 2010. Bensinskatten

Det blir en försiktig höjning av bensinskatten om de rödgröna vinner valet.

Miljöpartiet fick ge sig och det var nog bra. Det är bättre att koldioxidskatten på bensin höjs lite i taget så att landets bilförare hinner anpassa sig.

Viktigare än skatterna

Oljan är en ändlig resurs, bensinen måste ersättas och omställningen ta fart. Klimathotet växer och det har gått upp för de svenska väljarna. Enligt en Sifo-undersökning anser fyra av fem svenskar att klimatet är en viktig fråga i höstens val. Den är till och med viktigare än skatterna, anser de tillfrågade.

I höstas tog Miljöpartiet till rejält i sin budgetmotion och föreslog en höjning av bensinskatten med två kronor litern. Det hade säkert varit bra för klimatet, men bensinskatten slår orättvist eftersom den framför allt drabbar låginkomsttagare som bor på landet. Nu vill de rödgröna kompensera dem med höjt reseavdrag och även i framtiden måste man ta hänsyn till dem med långa resvägar. Det handlar ju inte bara om bensinpriset.

De som kör runt med tjänstebilar i storstaden kan välja riktigt moderna och bränslesnåla miljöbilar. Glesbygdsborna, däremot, är ofta hänvisade till gamla bensinslukande tjänstebilar som dumpats av storstadsborna på en andrahandsmarknad.

Borg tar fram storsläggan

Klimatomställningen är nödvändig, men den måste också vara fördelningspolitiskt hållbar. Därför är det bra om anpassningen sker successivt.

Finansminister Anders Borg har redan glömt allt moderat prat om klimatet. Han kallar skattehöjningen dramatisk och menar att den hotar jobben. I valtider kommer storsläggan fram, finansministern har tagit för vana att räkna upp de rödgröna förslagen till chocknivåer och drämma till. Men han har som sagt räknat fel förr.

Menade aldrig allvar

Centerpartiet är också upprört, men lite oklart hur. I går kallade partiet till pressträff där Maud Olofsson menade att bensinskattehöjningen är ett dråpslag medan miljöminister Andreas Carlgren i nästa mening dundrade om otillräcklighet.

Vart tog den intellektuella politiska debatten vägen? I sin klimatproposition har alliansregeringen slagit fast att koldioxid­utsläppen ska minska med 40 procent till år 2020 med hjälp av generella styrmedel, det vill säga skatt på koldioxid.

Men när de rödgröna går från ord till handling slår allianspartierna bakut. Då ramlar den gröna polityren av, allians­partierna menade aldrig allvar med sin klimatpolitik. De ville bara flirta med gröna medelklassväljare som ändå aldrig kommer att rösta på dem.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.