ÅSIKT

Svensken tar den feges väg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”Efter veckor av total tystnad kommenterar Carl-Henric Svanberg katastrofen”

Foto: träder fram  Efter veckor av tystnad sedan oljekatastrofen på Mexikanska golfen möter nu BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg allmänheten – på Youtube.

Han var tyst när Barack Obama krävde besked.

Han var tyst när oljan nådde Louisianas kust och kvävde våtmarkerna.

Han var tyst när börsvärdet på hans bolag sjönk med över hundra miljarder.

Men nu har BP:s ordförande talat.

Talar ut på internet

Efter veckor av total tystnad har svensken Carl-Henric Svanberg kommenterat den katastrof hans oljebolag just nu sprider i Mexikanska golfen. Hans val av medial kanal är onekligen udda. När han äntligen öppnar munnen väljer han en direktörskonferens anordnad av Google. Den ligger ute på Youtube, man kan se hur han sitter i en panel och diskuterar en av vår tids största miljökatastrofer tillsammans med Gucci-chefen, en möbelförsäljare och en pr-kille.

– En vändpunkt, säger han om oljeläckaget. Som Three Mile Island.

Carl-Henric Svanberg lutar sig tillbaka i stolen och jämför oljekatastrofen med den gamla kärnkraftskatastrofen.

– Och det finns fortfarande kärnkraft, konstaterar han.

– Vi behöver all energi vi kan uppbringa, olja, kol... all energiproduktion innebär risker.

Han gungar i stolen och tar emot råd från pr-killen och Gucci-chefen.

Elva dog

Det har gått en månad sedan BP:s oljeplattform exploderade i Mexikanska golfen. Elva människor dog och plattformen sjönk på 1?500 meters djup. Oljan började läcka ut och har sedan dess fortsatt att pumpa ut i havet. Försöken att täta läckan har avlöst varandra.

Tolv dagar efter explosionen var Barack Obama på plats och konstaterade att BP får stå för notan. I veckan förstärkte Vita huset sin kritik mot oljebolaget när man tyckte att informationen varit bristfällig och att insatserna mot oljeläckaget varit otillräckliga.

Den senaste tidens försök att pumpa upp olja har snarast visat att läckan är mycket större än vad BP velat erkänna. Oljan har nått land och den lägger sig nu över Louisianas stränder och kända våtmarker. Även grannstaterna Alabama och Mississippi har drabbats och nu hotas Floridas stränder och känsliga korallrev.

Oljan det viktigaste

Fisket har förbjudits i stora delar av golfen och befolkningen oroar sig också för hur saneringsmedlen kommer att påverka miljön.

All energiproduktion innebär risker, säger Carl-Henric Svanberg på sin Google-konferens. Han tillägger att i Mexikanska golfen finns det ”över tusen fyndigheter på över tusen meters djup”. Jodå, han vill suga ut varenda droppe olja som finns, men han vågar inte svara för konsekvenserna.

Då föredrar han cyberrymden.

EF