UTFRYSTA

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SVIKER SINA KÄRNVÄLJARE Kristdemokraternas dåliga opinionssiffror beror till stor del på att 1,6 miljoner pensionärer har vänts ryggen.
SVIKER SINA KÄRNVÄLJARE Kristdemokraternas dåliga opinionssiffror beror till stor del på att 1,6 miljoner pensionärer har vänts ryggen.

18 JANUARI 2010. Valrörelsen

I morgon drar riksdagen igång arbetsåret. På onsdag blir det partiledardebatt. Den blir startskottet för en politisk supervecka där partiledarna kommer att mötas i flera olika debatter. Uppmärksamheten kommer självklart att riktas mot Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.

Men låt oss börja med valrörelsens svagaste länk, Kristdemokraterna.

Ligger utanför riksdagen

I de senaste opinionsmätningarna ligger partiet hopplöst utanför riksdagen. I helgen har partiledaren Göran Hägglund försökt revanschera sig i både Ekots lördagsintervju och Svenska Dagbladets helgläsning. Han famlar runt i sin gamla trygghetsretorik.

Men inte blev det väl tryggare med Göran Hägglund i Sveriges regering.

Pensionerna sjunker och de gamla straffbeskattas när de inte orkar arbeta längre. I förra veckan skrev Kristdemokraternas folkhälsominister Maria Larsson många vackra ord om äldres värdighet på DN Debatt.

Så låt oss titta lite närmare på de kristdemokratiska signal­orden för värdighet.

Vi kan börja med trygghetsboende. När det kristdemokratiska borgarrådet Ewa Samuelsson ska inrätta trygghetsboenden för de gamla i Stockholm, då sparkar hon helt enkelt personalen på servicehemmen och döper om dem till trygghetsboende.

Gamla och ofta svårt dementa får därmed klara sig med att hemtjänsten tittar in.

Drar ner över hela linjen

Vi kan fortsätta med hemtjänsten. Kristdemokraterna vill att de gamla ska kunna påverka innehåll och utformning av hemtjänsten, skriver Maria Larsson.

Men i Stockholm drar Kristdemokraterna ner hemtjänsten över hela linjen. För de gamla i Årsta innebär det att en timmes promenad blir en halvtimme, enligt verksamhetsplanerna. En halvtimme är inte lång tid om den gamle ska kläs på och komma ut med rollator och allt. Frågan är hur mycket valfrihet som sedan finns kvar?

Högervarv eller vänstervarv runt kvarteret?

Höjde med 130 procent

I Österåkers kommun ville Kristdemokraten Mikael Ottosson inte heller betala för de gamlas omsorg så han höjde helt enkelt hemtjänsttaxan med 130 procent. Tidningen PRO-pensionären räknar ut att hemtjänsten därmed blev dyrare än en hushållsnära tjänst. I Krist­demokraternas Sverige ska gamla människor inte belasta hemtjänsten i första taget.

Om inte Stockholm och Öster­åker sänkt skatten hade de kanske haft råd att ta bättre hand om sina gamla och sjuka?

–?Vi vill vara det varma partiet, säger Göran Hägglund till Svenska Dagbladet.

Ute i kylan har han dock lämnat 1,6 miljoner röstberättigade pensionärer. Det är därför Kristdemokraterna får så dåliga opinionssiffror. De sviker sina kärnväljare.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.