ÅSIKT

SJUK STRID

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
sahlin ser fram emot debatten  Sjukförsäkringen blir huvudfråga och politisk vattendelare i dagens partiledardebatt. De rödgröna lovar både akuta åtgärder och grundlig förändring – men Reinfeldt fnyser åt kritiken.

Sjukförsäkringens haveri är ett av den sittande regeringens största misslyckanden. Rapporterna om hur sjuka människor under förnedrande former förnekas ersättning sätter politiken i ett skoningslöst ljus.

Samtidigt skapar sjukförsäkringen problem också för oppositionen. Det är nämligen inte enkelt att ta över ett trygghetssystem som gått på grund.

Å ena sidan är det bråttom. Som Aftonbladet visat med rapporteringen från det ”nya tuffa Sverige” drabbas sjuka människor varje dag. Byråkratiska tidsgränser och idén att pröva människor mot arbetsuppgifter som inte finns får inte finnas kvar en dag längre än nödvändigt.

Å andra sidan får en ny regering inte göra om den nuvarandes slarv. Som

TCO-chefen Sture Nordh uttryckte det i går; Sverige behöver en försäkring som håller.

Myndigheterna, a-kassorna och – framför allt – de sjuka får inte utsättas för fler motstridiga besked och ännu mer osäkerhet. Trygghetssystemen är för viktiga för den sortens politiskt hafsverk.

Snabba förändringar

Lösningen, så som den rödgröna oppositionen presenterade den i går, blir några förändringar som ska genomföras fort. Viktigast är att en individuell prövning ersätter dagens fasta tidsgränser. Dessutom lovar oppositionen att förändra reglerna för att bedöma ”arbetsförmåga”. Jobb som faktiskt inte finns ska inte användas för att bedöma om människor kan jobba.

Men framför allt lovar oppositions­partierna att följa upp de akuta åtgärderna med en grundlig förändring av systemet, där den enskildes rätt till stöd och rehabilitering ställs i centrum. Det är ett viktigt erkännande. Det gamla systemet med sjukskrivningar och förtidspen­sioner har många gånger passiviserat.

En sådan förändring kräver noggranna förberedelser och att alla får ge sina synpunkter. Därför är det bra att oppositionen tänker utreda sjukförsäkringen.

Statsministern: För dyrt

Så ser dock inte statsminister Reinfeldt på saken. I går avvisade han raskt oppositionens kritik. För dyrt, konstaterade statsministern utan att kommentera det pris människor i dag betalar.

Han gillar inte heller tanken att förändringar måste förberedas. ”Utredningsregering”, fnös Reinfeldt.

Sjukförsäkringen blir en av huvudfrågorna i dagens partiledardebatt. Det är bra. Den visar nämligen på alternativen i svensk politik.

Hårdare tag mot sjuka och arbetslösa, eller en försiktig reformering av ett fungerande trygghetssystem. Ideologiska dogmer, eller en politik utformad i dialog med många samhällsintressen.

Det borde vara en debatt oppositionen ser fram emot.

IP