ÅSIKT

Dörrknackare och Nationaldemokrater

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det kommer att bli en kletig valrörelse. De politiska partierna har varit i USA och lärt sig att nu är det personliga kontakter som gäller.

Uppsökande verksamhet.

Just nu raggar Socialdemokraterna

5?000 dörrknackare till sin valkampanj. Det personliga samtalet är den mest effektiva kampanjmetoden, står det i Socialdemokraternas strategi för valseger. Folkpartiet utnämner särskilda Folkpartiambassadörer och ordnar pr-skola för dörrknackare:

Knack, knack.

–?Hej, jag heter Jan Björklund och jag kommer från Folkpartiet. Inför valet knackar vi dörr i ert område i dag. Jag undrar om jag får lämna över en broschyr?

(Känn av stämningen.)

Folkpartisterna får uppmaningen att alltid le, även mot den som är sur och kanske har en dålig dag. På nästa power point-bild uppmanas dörrknackaren att återkomma med viss regelbundenhet.

Folkpartisterna borde lära av Moderaternas kampanjskola som ger rådet att förvarna med en lapp i brevlådan veckan innan besöket.

Nu är jag inte emot politiska kampanj­er, tvärtom. Men jag vill inte ha dem på dörren mitt i middag, disk, läxläsning och tvätthögar. Jag är kvinna, kvällarna är min stressigaste tid. En leende folkpartist så dags blir en ren provokation.

Dessutom undrar jag hur kampanjarbetarna ska komma in i husen? Tänker de sno postkoderna eller kommer de bara att knacka på villadörrar? Så är det förstås, det är medelklassväljarna de är ute efter. I flerfamiljshusen i förortsområdena bor de mindre attraktiva väljarna. De som partierna kommer att söka upp som kollektiv.

Förstagångsväljarna når de lätt i skolorna, till exempel. Där släpper de ju in vem som helst. I veckan var det Nationaldemokraterna som fick komma in på Värmdö gymnasium. Deras strategi är att besöka skola efter skola med sina smutsiga lögner om att invandrare är våldtäktsmän och att homosexuella är handikappade. Nationaldemokraterna är ett ondsint och odemokratiskt parti som inte hör hemma i Sverige.

Frågan är vad som händer den dag det är Nationaldemokraterna som knackar på min dörr eller på din?

Den politiska valarbetaren är ju inte alltid en jovial sosse med kepsen i hand. Kanske inte ens en leende folkpartist utan en främlingsfientlig extremist. Vissa zoner måste vara fredade. Hem och skolor är två exempel.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM