Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Reinfeldt tyst om pengarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

munkavle Fredrik Reinfeldts moderater väljer, som enda parti, att inte berätta var partibidraget kommer i från. OBS! Bilden är ett montage!

18 AUGUSTI 2010. Hemliga partibidrag

I förra valrörelsen tog Moderaterna emot bidrag på cirka 30 miljoner kronor från enskilda givare. Partiet lär ha fått drygt 80 miljoner i gåvor under 00-talet. Inga bidrag redovisas. Allt hålls hemligt för väljarna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hänvisade i Ekots partiledarutfrågning i går till den överenskommelse som riksdagspartierna har gjort, där bara den samlade summan av bidragen och antalet bidragsgivare redovisas. Mer behövs inte, enligt Reinfeldt.

De allierade redovisar

De rödgröna partierna har valt att frivilligt redovisa namnen på alla bidragsgivare som ger mer än 20 000 kronor. Det gör även allianspartierna Folkpartiet och Centern. Men Moderaterna vägrar. Liksom Kristdemokraterna.

Reinfeldt är inte bekymrad för eventuell ökad korruption. Sånt händer i resten av världen, men inte i Sverige, menar han. Ändå är det inte länge sedan just hans partiorganisation avslöjades med att ha fuskat vid nomineringsvalen i Stockholm.

Borde gilla öppenhet

Partitopparna gick då storstilat ut på DN Debatt och talade om att de nya Moderaterna skulle stå för etik och öppnare valprocesser. Med tanke på att Moderaterna också förespråkar ett mer renodlat personval, borde just viljan till öppenhet och transparens vara större än vad Reinfeldt utstrålar.

Sverige hör till de få länder i västvärlden som inte har någon som helst reglering av partibidragen. Detta har både Europarådet och den internationella antikorruptionsorganisationen Transparency International kritiserat.

Under S-regeringen 2004 tillsattes en statlig utredning som förordade att partier och enskilda kandidater ska vara skyldiga att redovisa bidrag som överstiger 20 000 kronor. Socialdemokraterna har hittills varit emot lagstiftning, men valt att gå den frivilliga vägen.

Varför vill inte Moderaterna redovisa sina bidragsgivare?

Reinfeldt hänvisar till valhemligheten. Den är en grundpelare i vår demokrati, men den handlar om rätten att få rösta utan påtryckningar. Om finansiellt starka personer kan köpa sig makt genom hemliga bidrag till politiska företrädare är det sannerligen ett hot mot demokratin.

Fredrik spelar hjälte

Reinfeldt försöker i radion spela hjälte och betona vikten av att ha ett generöst skattefinansierat partistöd för att det håller korruptionen borta. Är det då inte lika viktigt att slå vakt om en skattefinansierad välfärd? I den privatiserings- och upphandlingskultur som Moderaterna är tillskyndare av riskerar just korruption och hemlighetsmakeri att växa ( se dagens krönika av Eva Franchell).

I Moderaternas Sverige minskar öppenheten.

HK