Malmö är en civiliserad stad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ljusblått firande I går firade många Malmöbor på stortorget att Malmö FF vunnit allsvenskan i fotboll.
ljusblått firande I går firade många Malmöbor på stortorget att Malmö FF vunnit allsvenskan i fotboll.

9 NOVEMBER 2010. Trygghet

Malmöborna har firat i två dygn. I går kväll var det fest på Stortorget, Timbuktu spelade och invånarna visade upp ett Malmö som segrade och som kan fira utan huliganer som river hela stan.

Malmö är en civiliserad stad och inte så misslyckad som integrationsminister Erik Ullenhag ville göra gällande när han besökte staden för någon vecka sedan. ”Ett misslyckat integrationsprojekt”, sa han då och menade att det var därför någon sköt på invånarna.

Nu vet vi att Erik Ullenhag hade fel.

En misstänkt 38-åring sitter anhållen misstänkt för ett mord och sju mordförsök. En enstöring som har svårt med sociala kontakter. En udda typ med vapenlicens, en arketyp, som professor Leif GW Persson beskriver honom.

Inte cyklade han runt i Malmö på nätterna för att skjuta sönder ett misslyckat integrationsprojekt. Han hade andra motiv och vilka de än var, så var de hans egna och inga man kan lasta befolkningen för.

Erik Ullenhags prat om att Malmöborna måste lära sig bättre svenska var bara ett klassiskt sätt att skuldbelägga offren. Den som inte vill ta ansvar skyfflar ju gärna över det på någon annan som finns nära till hands.

Illegala vapen flödar in

Men ansvaret för skjutningarna vilar verkligen inte på offren.

Hur kunde 38-åringen få licens för militärens värsta machopistol? En Glock och en pistol med lasersikte – är det verkligen den sortens vapen som brukar användas för prickskytte på våra skytteklubbar?

Det borde vara omöjligt att få tag på sådana vapen i en stad som redan plågas av kriminalitet och organiserad brottslighet. Illegala vapen flödar in över

gränserna. Innehavet av en skarpladdad Magnumrevolver gav skyddstillsyn, skriver Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu och kräver skärpta straff för innehav av illegala vapen.

Har de redan givit upp?

Trots att våldet i Malmö har ökat, har antalet poliser minskat. Medan Erik

Ullenhag skyller på offren säger justitieminister Beatrice Ask att det är ”förståeligt” att gängskjutningar sker i Malmö.

Vad är det de säger, hade de redan givit upp Malmö? Var det därför det tog så lång tid innan polisen gick ut med sin varning till befolkningen? Var det därför det tog så lång tid innan det stora spaningspådraget kom igång?

Blotta misstanken att Malmöborna har sämre polisskydd än övriga landet räcker. Malmö är en civiliserad stad och invånarna har rätt till samma trygghet som resten av landet.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.