Mejla

Daniel Swedin

Jimmie Åkesson vill att du anpassar dig

Det handlar inte bara om flyktingpolitiken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sverigedemokraterna har under ett par höstdagar medverkat till att avsätta en statsminister och allt pekar på att de vill tillsätta den kommande.

Inför gårdagens talmansrunda tycks Jimmie Åkesson ha bestämt sig: Sverigedemokraterna kommer inte att släppa fram en Ulf Kristersson-regering som inte garanterar partiet inflytande över politiken.

– Vi räds inte nyval och vi är redo att använda de maktmedel som finns om vi inte får inflytande. Våra väljare har rätt till det, lät SD-ledaren förstå.

Det blir ingen alliansregering med mindre än att Jan Björklund och Annie Lööf sviker sina löften till väljarna, alltså.

Dokumentär om Ekeroth

I dag sänder P1 en dokumentär om Kent Ekeroth, under åtta år en av SD:s främsta företrädare. Fram tills ett misshandelsåtal i förrfjol satt han i riksdagens justitieutskott, och han har på egen hand utformat en stor del av partiets politik på området. Men vid årets val fick han inte plats på riksdagslistan.

Radiodokumentären ger en inblick i den sverigedemokratiska världsbilden - Ekeroth säger att svenskar är feminiserade, invandrare farliga och att övriga politiker har blod på sina händer. Det är också en berättelse om hur SD uppfattar att deras migrations- och rättspolitik vunnit gehör i andra partier.

– Det är få politiker som endast har varit i opposition som fått igenom så mycket som jag fått igenom, utan att sitta i regering. Det finns ingen som har lyckats med det tror jag, i Sveriges historia, säger Ekeroth.

Intervjuade socialdemokrater och kristdemokrater nekar förstås, men kristdemokraten Emma Henriksson säger att SD på åtta år förändrat det politiska samtalet i grunden. Det finns inte längre plats för gråzoner, komplexitet och avvägningar i frågor om brott och straff.

Förändra Sverige i grunden

Författaren Per Svensson - nu städslad vid Dagens Nyheters liberala ledarredaktion - har tidigare beskrivit SD som ett apokalyptiskt, kulturrevolutionärt nationalistparti som i grunden vill förändra det Sverige vi känner. I principprogram och riksdagsmotioner går det att spåra: Vi har att göra med ett parti som tror att Sverige som nation står inför en avgörande strid som ska sluta i att landet återföds, enat, utan skillnader och konflikter.

Det handlar alltså inte bara om att banta flyktingmottagandet. Socialdemokrati, liberalism, öppenhet och pluralism är främsta hatobjekt och vägen för att rensa ut motståndarna efter maktövertagandet har skisserats av olika företrädare: oppositionella tjänstemän ska avskedas, föreningsliv och utbildningsväsende ska främja SD:s vision om nationell gemenskap, svenskheten ska villkoras och pressen ska underkasta sig politiska hänsyn.

Det Jimmie Åkesson sa i går var att endast en regering som anpassar sig efter honom kan få tillträda.

Får de chansen att styra kommer snart kraven på att alla andra också ska anpassa sig.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Dags att sluta vingla mot SD

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

Kent Ekeroth