Ledare

Tystnad räddar ingen på Saab

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Först blev arbetarna utan lön i juni. Nu står det klart att tjänstemännen på Saab blir utan julilön. 1 600 tjänstemän får inte sin lön i tid, en katastrof för de anställda som har räkningar att betala så här vid månadsskiftet.

Enligt ett pressmeddelande från Saabs ägare beror de uteblivna lönerna på att utlovat kapital ännu inte kommit in till biltillverkaren. Långivarna köar hos kronofogden och i Trollhättan står produktionen stilla.

Facken verkar också ha fått nog och samlar in fullmakter från medlemmar för att kunna ge Saab en så kallad betalningsuppmaning. Efter en sådan har Saab sju dagar på sig att betala ut löner, annars kan facket begära företaget i konkurs.

Hittills har det ekonomiska hoppet för Saab satts till den ryske finansmannen Vladimir Antonov, som ska gå in i företaget som aktiv partner till vd:n Victor Muller. Antonov är godkänd av den svenska Riksgälden. Han har klartecken från GM, och den svenska regeringen har – i vart fall officiellt – inget att invända. Ändå dröjer beskedet från Europeiska investerings­banken, EIB.

Men enligt Lars Carlström, som företräder den ryske finansmannen i Sverige, har man via regeringskontakter fått bekräftat från tjänstemän hos regeringen att det finns en överenskommelse mellan Anders Borg och EIB:s högsta ledning om att inte godkänna Antonov. Regeringens motiv ska vara ointresse för svensk industri och politisk prestige.

Enligt Dagens Industri i går ska EIB:s ordförande Philippe Maystadt ha sagt till europeiska leverantörs­organisationen att man aldrig kommer att släppa in Antonov i Saab Automobile. Beslutet ska vara grundat i misstankar om samröre med ekonomiska brottslingar.

Det är möjligt att det handlar om prestige. Det är möjligt att EIB och regeringen har starka argument mot ett ryskt ägande

i Saab, men det är argument vi inte får höra offentligt.

Tystnaden hjälper inte de 1 600 anställda som inte får någon lön den här veckan.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!