Pedofiler ska inte passa barn

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går avslöjade Svenska Dagbladet att en man som dömts för grovt sexuellt utnyttjande av en åttaåring nu söker jobb som barnvakt. Och det finns ingen som kan stoppa honom.

Sedan rut-avdraget infördes har barnvaktsbranschen förändrats. I stället för en överenskommelse mellan grannar eller bekanta har barnpassning utvecklats till en tjänstemarknad, en marknad som också drar till sig personer som ­absolut inte borde ha ansvar för barn.
 

Övergrepp har alltid inträffat, oftast med nära anhöriga som förövare. Nu finns ytterligare ett hot.

Barnvaktsbranschen är inte det enda exemplet på hur svagt skyddet för barnen är. För snart tre veckor sedan kunde

Aftonbladet berätta om hur dömda brottslingar drev familjehem för unga. Tidigare under vintern har andra medier berättat om kopplare som startar friskolor.

Precis som skolan har omsorgen om barn och unga privatiserats snabbt. Kontrollen och reglerna har knappast följt med.

Det är inte rimligt. Precis som ledarsidan skrev för tre veckor sedan ska ­pedofiler inte starta friskolor och Hells Angels ska inte driva familjehem.

I dag kan vi lägga till att personer som förgripit sig på barn inte heller ska ­annonsera sina tjänster som barnvakter.
 

När det gäller familjehem och skolor borde det inte vara omöjligt för samhället att ta till åtgärder. Verksamheten finansieras trots allt av myndigheter, och kräver något slags godkännande. Det borde inte vara omöjligt att hålla sexualbrottslingar och gravt kriminella borta.

Frågan om barnvakterna är svårare. Här är föräldrarna ensamma med ­ansvaret, eftersom verksamheten är helt privat. Myndigheterna kan inte gärna fatta beslut om vem de väljer att släppa in i sitt hem.

Men det ändrar inte grundproblemet. Dömda pedofiler kan inte tillåtas annonsera ut sina tjänster som barnvakter.

Aftonbladet
Ingvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM