Ta efter Borg – på rätt sätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

tommy tycker om mig 1994 kampanjade Tommy Waidelich till Carolas ”Tommy tycker om mig”. Nu tar han upp fajten mot Anders Borg.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
tommy tycker om mig 1994 kampanjade Tommy Waidelich till Carolas ”Tommy tycker om mig”. Nu tar han upp fajten mot Anders Borg.

LEDARE

30 MARS 2011. Socialdemokraterna

Han heter Tommy och nej, ni har inte hört talas om honom.

I går presenterade Socialdemokraterna sin nya ekonomiskpolitiska talesperson. De som trodde att Håkan Juholt skulle styra Socialdemokraterna bort från mitten i svensk politik ser ut att ha fått fel. Och tur är väl det.

Med valet av Tommy Waidelich signalerar Juholt att han förstår att Socialdemokraterna är en koalition, att han tänker hålla ihop partiet och att det finns ett problem med logiken: väljarna gick åt höger – alltså drar vi i väg långt åt vänster­.

Är en stor EU-vän

Tommy Waidelich nämner Kjell Olof Feldt och Pär Nuder som förebilder, vill göra en förutsättningslös översyn av skatterna, är flytande på tre främmande språk, en stor EU-vän och var föremål för den första riktiga personvalskampanjen i Sverige. EU-valet 1994 till tonerna av kampanjlåten ”Tommy tycker om mig”.

Om han kan slå Anders Borg, det är en helt annan fråga.

I valrörelsen 2010 satte Moderaterna upp affischer på en jättelik Borg. Med små bokstäver bredvid bilden stod det: ”Anders Borg”. Inget mer. All annan information ansågs överflödig. Det var ett ärligt budskap – för det är precis vad Moderaterna just nu försöker regera på. Borg finns kvar med allt sitt personliga förtroende – hans politik har däremot tagit slut.

De senaste åren har Borg kört med de mindre borgerliga partierna, läxat upp andra länder om hur de ska sköta sin ekonomi och tryckt igenom regler om att sjuka­ människor ska kastas ut efter en viss tid i sjukförsäkringen. Cristina Husmark Pehrsson fick ta kritiken för utförsäkringarna. Sedan fick hon sluta. Borg kom undan. Men det muttras i moderata led. Idéarbetet har helt stannat av i bunkern och jobbskatteavdraget är svaret på alla frågor.

Även om Anders Borg nu till och med själv har sagt att han är trött och drömmer om att sluta – är han är fortfarande ett politiskt fenomen.

Ta över rätt strategi

I valrörelsen 2010 försökte Thomas Östros kopiera hans framgångsrecept. För det första: anklaga alla andra för att slarva med statsfinanserna. För det andra: kampanja på en stor skattesänkning (i Socialdemokraternas fall för pensionärerna). För det tredje: poängtera ständigt hur bra du är på att räkna. Det gick inget vidare. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val i modern tid.

Partiet måste inse att även om Moderaterna ständigt lyfter fram Borgs egenskaper och åsikter är det inte dessa som har gjort honom populär. Borgs framgång bygger på det riksdagskansli som han formade efter valförlusten 2002. Där tog man ett nytt helhetsgrepp på politiken och skapade nya sammanhängande förslag.

Det är den delen av Borgs strategi som Tommy Waidelich bör ta efter.

Inte det andra.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.