Mejla

Anders Lindberg

Bildts tystnad är oacceptabel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Att rättegången börjar är ett misslyckande för Carl Bildt”

I dag klockan 08.30, lokal tid, inleddes rättegången mot de fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien.

Deras brott är att de försökte rapportera från Ogadenprovinsen i landets östra del. De ville bland annat berätta om den verksamhet Lundin Petroleum och andra Lundinföretag bedrivit i området.

Utrikesminister Carl Bildt har varit märkligt passiv. Han satt själv i styrelsen för Lundin Petroleum när verksamheten i Etiopien förbereddes, den verksamhet Johan Persson och Martin Schibbye hade tänkt sig granska.

En skådeprocess

Rättegången är en skådeprocess. Den går inte att beskriva på något annat sätt. Etiopien har nämligen inget oberoende rättsystem. De båda journalisterna har olagligen tagit sig in i Etiopien. Det är ett brott som möjligen borde resultera i att de utvisas ur landet. Men de åtalas i stället enligt en speciallagstiftning mot

terrorism, med en rad, vad det verkar, uppdiktade anklagelsepunkter. 

Precis som i andra diktaturer är domstolsväsendet i Etiopien en del av det styrande partiet. Eller som svenska utrikesdepartementet skriver i sin rapport om mänskliga rättigheter i Etiopien 2010:

”Domare tillsätts och avskedas av de politiskt valda församlingarna. (...) Det har rapporterats om flera fall av politiskt inflytande i rättsprocessen och icke

korrekt genomförda rättegångar.”

Det finns ingen som helst anledning att ta dagens rättegång på allvar. Den handlar om politik och måste bemötas med politiska och diplomatiska medel. Att Sverige och EU inte reagerat tillräckligt kraftfullt är därför mycket oroväckande.

UD:s agerande sedan gripandet 4 juli har varit märkligt.

Carl Bildt verkar behandla frågan som ett vanligt konsulärt ärende. Som om journalisterna varit misstänkta för stöld eller fortköring. Men journalister som grips när de gör sitt jobb är aldrig ett vanligt konsulärt ärende – oavsett vilken rubricering myndigheterna hittar på.

Det är en fråga om pressfrihet och borde från början behandlats så av utrikesdepartementet.

Vill skrämma andra

Etiopien vill skrämma andra journalister från att rapportera om missförhållanden i landet. Därför var den tysta diplomatin från början ett misstag. Mot en regim som den etiopiska måste man sätta hårt mot hårt. Det gäller både Sverige och EU.

Att rättegången börjar är ett misslyckande för Carl Bildt. Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye borde redan varit frisläppta. Men då hade det krävts en mer engagerad utrikesminister.

Carl Bildts tystnad är oacceptabel. Av många skäl.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg