Vågar centern säga nej till datalagring?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sista steget i övervakningssamhället

Liten mot stor  För två år sedan skrev Annie Lööf att partiet borde ta en match mot EU:s datalagrings­direktiv men frågan är – vågar de stå emot Moderaterna på onsdag när det är dags att rösta?
Liten mot stor För två år sedan skrev Annie Lööf att partiet borde ta en match mot EU:s datalagrings­direktiv men frågan är – vågar de stå emot Moderaterna på onsdag när det är dags att rösta?

19 MARS 2012. Datalagring

Fredrik Reinfeldt verkar trött på det inrikespolitiska gnabbet. Han struntar i småpartiernas kamp för överlevnad och kör över dem när han har lust.

Folkpartiets ungdomslöner – swisch.

Kristdemokraternas insemination – tjoff.

På onsdag vill han att Centerpartiet ska rösta mot sin vilja. Då ska riksdagen ta beslut om EU:s datalagringsdirektiv som tvingar svenska operatörer att lagra all telefon- och datatrafik. Det blir sista steget in i övervakningssamhället men Fredrik Reinfeldt vill inte stöta sig med sina mäktiga vänner i EU.

Alla vet att centerpartisterna egentligen är emot. På partistämman i höstas beslutade partiet att säga nej till datalagring. På sin blogg har Annie Lööf skrivit att ”Centerpartiet menar att vi inte alls behöver införa det. Vi borde ta en match med kommissionen och inte ­införa det.”

Det har gått två år sedan ­Annie Lööf skrev de där raljanta raderna på sin blogg. Hon har hunnit bli partiledare och då är svenskarnas integritet inte lika viktig längre.

Säger jag till allt

Allt pekar nämligen på att centerpartisterna kommer att rösta ja till datalagringen. De kunde ha följt sin övertygelse och röstat nej. Deras röster spelar egentligen ingen roll eftersom Socialdemokraterna tyvärr fixar majoriteten åt Reinfeldt.

Men när Moderaterna hotar med regeringskris kommer centerpartisterna rusande, det har blivit en vana så nu springer man trots att det inte behövs. Men hur länge kommer Centerns medlemmar och väljare att stå ut med en partiledning som säger ja till allt Moderaterna vill ha – kärnkraft, uranbrytning och datalagring?

Sneglar på MP

I senaste Sifomätningen är Centerpartiet på väg ner mot riksdagsspärren. Kristdemokraterna ligger under och Folkpartiet är snart lika litet som Sverigedemokraterna. När allianskollegorna krymper börjar Moderaterna snegla på Miljöpartiet.

Småpartierna måste faktiskt inse att de numera är utbyt­bara. Det är nu de måste välja om de vill förtvina i skuggan av Moderaterna – eller om de kan kliva fram och visa på lite egen politik.

Frågan är alltså om Centerpartiet vågar rösta nej till datalagringen på onsdag?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.