Nu får det vara nog med gubbar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För många män LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och S-ledaren Stefan Löfven arbetar för ökad jämställdhet, men gör inte så mycket åt det i praktiken. LO-ledningen är mansdominerad och i fredags föreslog valberedningen två män till ordförande och vice ordförande.
För många män LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och S-ledaren Stefan Löfven arbetar för ökad jämställdhet, men gör inte så mycket åt det i praktiken. LO-ledningen är mansdominerad och i fredags föreslog valberedningen två män till ordförande och vice ordförande.

15 maj 2012. Jämställdhet

Gör ett tankeexperiment: Socialdemokraterna har valt en ny partiordförande. Hon är gammal ordförande för Kommunal. Nu vill hon att partiet ska fokusera på jobben.

Arbetskraftsutbudet bland kvinnor ska höjas med hjälp av satsningar på utbyggd äldreomsorg och förskola. En hand sträcks ut till Fredrik Reinfeldt om att ­göra en blocköverskridande överenskommelse om välfärdens framtida finansiering. Föräldraförsäkringen ska tre­delas. Heltid ska vara en rättighet.

Osannolikt scenario

Samtidigt väljs en ny LO-ordförande, också hon gammal Kommunalare. Diskussionen handlar om hur LO i nästa avtalsrörelse ska se till att IF Metalls medlemmar inte halkar efter. Och LO:s nya ledning måste utökas, så att det ryms en man bland alla kvinnor.

Håll med om att detta scenario känns rätt avlägset.

Arbetarrörelsens två grenar, Social­demokraterna och LO, har – för att uttrycka det milt – vissa problem med sin feministiska profil.

Med Stefan Löfven som partiledare för S kommer industrins villkor automatiskt i fokus. Det är bra på många sätt. Där finns många av morgondagens jobb för såväl arbetare som tjänstemän.

Men det innebär också att debatten handlar om kärnkraft i stället för vindkraft, om uranbrytning i stället för rätt till heltid.

LO:s prioritering i avtalsrörelsen var mer jämställda löner. Strategin havererade när IF Metall klev av samordningen. Kvinnorna i Handels och Kommunal fick klara sig själva.

I partiledardebatten härom veckan var det en person av åtta som inte bar slips.

I fredags föreslog LO:s valberedning två män till ordförande och vice ordförande.

Allt detta spelar roll.

Kraven ökar nu på Stefan Löfven att komplettera sin egen kunskap med politik och starka profiler på områden han inte­ själv behärskar – som klimat, jämställdhet och utrikespolitik. Det är avgörande om Socialdemokraterna ska vara trovärdiga som regeringsbildare och ­göra ­anspråk på att vara en modern politisk rörelse. 

Måste visa att LO menar allvar

LO:s nya ledarduo, Karl-Petter Thorwaldsson och Tobias Baudin är på många sätt utmärkta personer. Men för en fackföreningsrörelse som arbetar för ökad jämställdhet är det ett problem om ledningen blir mansdominerad. Den nya ledningen måste också visa att LO som helhet – även IF Metall – menar allvar med de vackra orden om mer jämställda löner.­

Att vara feminist innebär dels att se de maktstrukturer som gynnar män och håller tillbaka kvinnor. Men också att i praktiken försöka göra något åt dem.

I senaste numret av Veckans Affärer finns ett reportage med Stefan Löfven. På frågan om vad han läser just nu blev svaret ”Under det rosa täcket”, Nina Björks feministiska klassiker.

Återstår att se vad han lärt sig.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.