Daniel Swedin

En regering i sönderfall

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det knakar i alliansbygget. Det ­politiska recept man skrev ut 2006 fungerade inte, arbets­lösheten och utanförskapet ökar. Småpartierna får inte bestämma någonting och opinionskurvorna viker nedåt.

De senaste tio dagarna har vi fått en del tecken på att fyrapartisamarbetet sett sina bästa dagar. I går deklarerade ­Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet att man tänker verka för en lagändring så att ensamstående kvinnor också ska ges rätt till assisterad ­befruktning. Lagen lär ändras eftersom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sedan länge varit för det.

Avhängd och tillintetgjord står social­minister Göran Hägglund och hans Kristdemokrater. För ett år sedan hade han makt, något att säga till om. Då ­röstade regeringen nej till den ­ändringen, av hänsyn till just Kristdemo­kraterna.

– Det är ju ingen fråga man spräcker en regering på, sa socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) då i en intervju med Svenska Dagbladet.

I dag spräcker man gärna regeringen, tydligen.

Samtidigt försöker Folkpartiet aktivt orientera sig bort från sina regeringskamrater. I förra veckan föreslog man en lagändring för att förhindra att friskolor köps och säljs i spekulationssyfte. Centerpartiet och Moderaterna höll på att explodera av valfrihetsilska.

Samtidigt vill Jan Björklund – i strid mot den övriga regeringen – återinföra den så kallade sista-länken-regeln där äldre fick komma till Sverige om det var här deras enda anhöriga fanns. En regeländring skulle kunna hjälpa personer som rikskända 91-åringen Ganna ­Chyzhevska.

Moderaterna blev ursinniga och migrationsminister Tobias Billström säger att han inte tänker backa i frågan. ­Ganna ska inte få stanna.

Allt detta på tio dagar, alltså. Ska det fortsätta så här? Hur mår egentligen den svenska regeringen?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN