Ledare

Snart kommer apoteksdöden

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MEDICINEN HETER PENGAR Nedläggningshotet hänger över apoteket i Färila i Hälsingland. Det är garanterat att få finnas kvar till april nästa år. Sedan kan marknaden komma med sin dödsdom.
MEDICINEN HETER PENGAR Nedläggningshotet hänger över apoteket i Färila i Hälsingland. Det är garanterat att få finnas kvar till april nästa år. Sedan kan marknaden komma med sin dödsdom.

LEDARE

18 juli 2012. Avregleringar

– Nu kan man köpa nässprej på Ica, jublade Annie Lööf (C), i Almedalen.

Apoteksmonopolet hade länge irriterat högern. En avreglering skulle ge fler apotek, billigare medicin och möjlighet att köpa huvudvärkstabletter på en söndag, menade de.

Sommaren 2009 skrotade alliansen det svenska apoteksmonopolet. Den kritiska oppositionen varnade för att apoteken på mindre orter skulle försvinna.

Flest nya apotek i Stockholm

Tre år senare har priserna på vissa receptbelagda mediciner ökat dramatiskt och färre får tag i sin medicin inom 24 timmar på grund av att många små apotek inte klarar att rymma alla 15 000 receptbelagda mediciner.

Från och med nästa år riskerar dess-­utom flera apotek att läggas ned.

När apoteksmonopolet togs bort tillkom 317 nya apotek. 244 av dem ligger i Stockholms län.

Där har antalet apotek ökat med 53 procent sedan 2009. I glesbygden har knappt något nytt apotek öppnats.

Förklaringen till det är knappast att stockholmare är sjukare än resten av landet.

När det statliga monopolet avskaffades ingick apotekskedjorna ett avtal med staten om att apoteken skulle hållas öppna till april 2013.

Därefter får ägarna själva välja om de vill avveckla eller sälja apoteken.

En apoteksdöd lär vara förestående.

Ica kan ta över

Privata Kronans Droghandel är den största ägaren av så kallade glesbygds­apotek. I maj meddelade de att flertalet av dem har svåra lönsamhetsproblem.

Människor kan i stället komma att bli hänvisade till Apoteksombud, som den närmsta bensinmacken eller Ica-butiken där såväl medicinskt sakkunniga som farmaceuter saknas.

I Hälsingland har Kronans Droghandels apotek i Ljusdal, Delsbo och Färila satts under lupp. Till Ljusdals-Posten säger Kronans Droghandels informationsdirektör, Andreas Rosenlund, att ett statligt stöd till glesbygdsapotek skulle kunna vara en lösning för att undvika nedläggningar.

Alliansen för storstaden

Apoteket har varit ett nyliberalt laboratorium för regeringen. I storstäderna finns ett apotek i varje gathörn medan mindre samhällen snart riskerar att helt stå utan. Att då som Annie Lööf lyriskt tala om att kunna köpa nässprej på Ica framstår som stötande. Med Centerpartiets politiska omprioriteringar ser alliansen alltmer ut att vara ett storstads­projekt. Det är trist. En gång i tiden hade till och med borgerligheten ambitionen att hela Sverige skulle leva.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!