Mejla

Anders Lindberg

Lööf är Centerns Juholt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Håkan Juholt var socialdemokratisk partiledare i tio månader. Annie Lööf har hittills suttit som centerledare i nio. Båda väckte stora förhoppningar när de valdes. Inom delar av sina partier sågs de som frälsare.

Sen gick det inte så bra.

När Håkan Juholt närmade sig 20 procent i opinionen avsattes han av Socialdemokraternas verkställande utskott. Annie Lööf fick i dag 3,5 procent i Demoskop. Skulle det vara val i dag hade Centerpartiet åkt ur riksdagen.

Det tidigare "liberala" samhällsmagasinet Neo hade i sitt decembernummer Annie Lööf på omslaget under rubriken "Hoppet - så ska Annie Lööf rädda Centern, Alliansen och friheten". Liknande lovsånger hördes från Timbro och Stureplanscentern.

Det var inte konstigt. Dessa grupper har länge arbetat för att Centerpartiet ska vända sig bort från sina rötter som parti för landsbygdens folk till att bli ett renlärigt nyliberalt innerstadsparti. Annie Lööf, med sin bakgrund från Småland var perfekt för uppdraget.

Valet av Annie Lööf var framför allt ett politiskt och strategiskt ställningstagande. Centerpartiet satsade allt på att vinna allmänborgerliga väljare i storstäderna. Samtidigt övergav de sina traditionella väljare på landsbygden. I dag bör frågan ställas om de verkligen valde rätt.

Eller annorlunda uttryckt. Hur många procent hade Centerpartiet haft om Eskil Erlandsson stått på Almedalens scen ikväll?

Erlandsson var aldrig kandidat. Han är dessutom man, vilket är ett problem eftersom svensk politik är så gubbtung. När man talar med centerpartister brukar de förneka att det skulle finnas några skillnader i åsikter mellan de två.

Men med det sagt, med Eskil Erlandsson i spetsen hade Centerpartiet varit ett helt annat parti, närmare sina rötter.

Det skulle troligen inte vara ett renlärigt nyliberalt parti som hyllar Margaret Thatcher, inte sträva efter att vara ett parti för innekrogarna i Stockholm. Snarare skulle det vara ett praktiskt inriktat parti i mitten av svensk politik.

Har Centerpartiets ledning samma mod som Socialdemokraternas?

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg