ÅSIKT

Narkotikan dödar unga

Foto: HENNES SON BLEV OFFER FÖR INNEDROGEN Karin Bagge Johanssons son Kent dog efter att ha tagit nätdrogen Krypton 5-IT. Bara sedan april har drogen tagit 14 unga mäns liv.
LEDARE

4 Augusti 2012 Narkotika

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I sommar har knarkdebatten tagit fart. En ny nätdrog har skördat unga liv. Fjorton killar mellan 20 och 30 år har avlidit

sedan slutet av april.

Alla hade den nya drogen 5-IT i blodet.

Ytterligare elva personer har ringt Giftinformationscentralen sedan de testat 5-IT. De som ringde var oroliga över symptom som hög puls, högt blodtryck, feber, ångest och förvirring.

Folkhälsoinstitutet vill förbjuda 5-IT tillsammans med några andra livsfarliga förkortningar. Men kampen mot de nya drogerna har varit näst intill hopplös. När en substans försvunnit har den snart ersatts av en ny.

Bedrövlig signal

Unga svenskar har med lätthet kunnat fortsätta att leka med döden. Nätet är en kittel full med gift.

Parallellt med debatten om nätdrogerna har Högsta domstolen sänkt straffen för grova narkotikabrott. Under det senaste året har domstolen mildrat straffen för de som har haft narkotika för eget bruk medan knarkhandlare har straffats hårdare. Det är en rimlig inställning. Storhandlare som skadar många människor ska ha längre straff.

Enskilda missbrukare blir inte friskare för att de hamnar på kåken i flera år.

Men signalen blir ändå bedrövlig. Snacket går på Flashback: ”Mindre riskabelt att knarka.”

Media spär på

Vi i media spär på med berättelser om kändisar som snortar kokain på Stureplan och det är bilder på vackra människor i dyrbara miljöer vi publicerar.

Det går inte att föra en korrekt statistik över narkotikaanvändningen, men sannolikt har den ökat. I vilket fall har den blivit mer accepterad. Den gamla sjaskiga knarkarstämpeln har försvunnit och det är faktiskt ett problem.

Samhället bjuder ingen motkraft.

Regeringen har ingen narkotikapolitik.

Det första folkhälsominister Maria Larsson gjorde när hon tillträdde 2006 var att sparka regeringens narkotikasamordnare Björn Fries. I stället lät hon de tandlösa länsstyrelserna hantera narkotikapreventionen och det har resulterat i praktiskt taget ingenting.

Fler dör av knark

2010 dog 420 svenskar i narkotikarelaterade sjukdomar. Fler dog av knark än i trafiken.  Sommaren 2012 dog fjorton unga killar av knark de köpt på nätet. Situationen är annorlunda i dag. Knarket har flyttat från Plattan in i pojkrum och studentlägenheter. Men även om drogerna numera kan verka rumsrena är resultatet lika förödande sorgligt som det alltid har varit.

Maria Larsson kan inte blunda längre. Knark dödar.  Regeringen måste satsa på forskning kring förebyggande, vård och brottsbekämpning. 

Högsta domstolens nya hållning måste följas upp med en samlad narkotikapolitik.

ARTIKELN HANDLAR OM