Barnen offras för Borgs arbetslinje

”Anders Borg kan ju alltid intala sig att han inte visste att även arbetslösa och sjuka har barn”

FATTIGA SVERIGE Barnen drabbas lika mycket som vuxna av nyfattigdomen. En del föräldrar har inte råd att köpa ordentlig mat till barnen. Röda korset driver projektetet Frukostklubben i Malmö för att skapa bättre matvanor. Men för en del unga kan det vara ett sätt att få ett morgonmål överhuvudtaget.

Den som växer upp med fattiga föräldrar löper mångdubbelt större risk att bli fattig som vuxen, med alla de sociala risker det innebär: du är sjuk oftare, utsätts för brott oftare och dör tidigare.

I Rinkeby i Stockholm, i Gunnared i Göteborg och i Fosie i Malmö. Här bor Sveriges fattigaste barn. 13 procent av alla barn i landet lever i fattigdom. Det visar årets barnfattigdomsrapport från Rädda Barnen som presenterades i går. Mellan 2008 och 2009 ökade antalet med svindlande 28 000 personer.

Finansminister Anders Borg har finansierat sina skattesänkningar genom att försämra för sjuka och arbetslösa. Borg trodde att fler arbetslösa skulle få jobb om man gjorde deras tillvaro lite jobbigare.

Barnen drabbas också

Så blev det inte. Fler blev arbetslösa, två tredjedelar står utan arbetslöshetsförsäkring, arbetslöshet är den främsta orsaken till att människor söker social-bidrag, 65 000 är utförsäkrade och fler barn är fattiga. Fattigdomen bland barn minskade stadigt mellan 1997 och 2007. År 2008 ­började den öka. Anders Borg kan ju alltid intala sig att han inte visste att även arbetslösa och sjuka har barn.

Inte ens i den bästa av världar kommer arbetslösheten helt försvinna och politikens uppgift är att se till att alla barn får lika goda chanser till ett bra liv, oavsett om de växer upp i fattigdom eller inte.

Mer måste till

För att lösa problemet krävs, förutom en jobbpolitik som fungerar bättre än Anders Borgs, riktade satsningar.

Rädda Barnen lämnar själva en rad förslag i sin rapport: höj underhållsstödet och grundnivån i föräldraförsäkringen.

Det är bra, men mer kan göras. I dag tvingar lagen de svenska kommunerna att erbjuda arbetslösa föräldrar minst 15 timmar barnomsorg per vecka. Få kommuner överträffar det.

Det duger inte. Kräver samhället av de arbetslösa att de söker jobb på heltid bör samhället också ställa upp med barn-

omsorg på heltid. Det skulle dessutom bidra till att barnen inte går miste om det sociala umgänge och de utvecklingsmöjligheter man får i förskolan. Därför bör även barn till arbetslösa ha rätt till fritids.

Kommer att kosta

Lagstifta om rätt till heltid, inför gratis kollektivtrafik för barn. Förbjud skolmåltidsavgifter och erbjud frukost i skolan. Utred hur grundskolan kan göras avgiftsfri så att alla barn kan följa med när klassen åker på utflykter och studiebesök.

Det kan förstås tänkas att det kommer att kosta pengar, att Anders Borg måste öppna plånboken.

Men har vi råd att låta bli?

Följ ämnen i artikeln