Maud Olofsson lovar ingenting

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hon viker inte från alliansens linje

TUNGT BESKED Finanskrisen har fått stora konsekvenser i samhället, bland annat har flera tusen anställda varslats från Volvo.
Foto: ROGER LUNDSTEN
TUNGT BESKED Finanskrisen har fått stora konsekvenser i samhället, bland annat har flera tusen anställda varslats från Volvo.
Foto: ANDERS WEJROT
Maud Olofsson.

31 oktober 2008. När jobben försvinner kallar näringsminister Maud Olofsson till presskonferens.

På presskonferensen blir det dock inga nya insatser. I stället förklarar hon att regeringen beslutat att sex landshövdingar ska samordna insatser i sina län.

Som om de inte gör det redan.

Maud Olofsson löser lågkonjunkturen genom att be landshövdingarna i sex län vara just landshövdingar och statens företrädare i regionerna. Hur hon ser på de övriga länen är oklart. På nationell nivå ska en grupp statssekreterare samarbeta kring kris­en. Tänk att det krävs en presskonferens för att statssekreterarna för arbetsmarknad, social, finans, näring och utbildning ska börja samarbeta.

På presskonferensen säger Maud Olofsson att hon öppnat Regeringskansliets dörr så att landshövdingarna kan komma in. Som om det skulle vara en tröst för de 15 000 som varslats i oktober.

Inga extra pengar

Maud Olofsson viker inte från alliansens linje. Inga extra insatser för de drabbade, inga extra pengar. Det är business as usual trots att Konjunkturinstitutet visar på minskad sysselsättning för första gången på två och ett halvt år. Prognosen pekar på fortsatta nedskärningar.

Bad om extra miljarder

Finanskrisen driver på lågkonjunkturen. Först drabbas Volvoarbetarna, sedan tjänstemännen. Handeln minskar och det drabbar till sist kommunerna. I?går bad Sveriges kommuner och landsting (SKL) om ett extra tillskott på fem miljarder för att klara barnen, skolan och de äldre.

Men finansmarknadsminister Mats Odell säger nej och Maud Olofsson lovar ingenting.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN